Monday, March 1, 2010

Tragedi Memancing

Pukul 2.30 petang
Selesai solat zohor, gerak pergi amik orang tua bernama Nizam kat BBB. Dia kepala. Pasal jalan nak gi kolam tue dia je tau. Makhluk-makhluk asing lain suma xtau. Suma jenis tau isap rokak kasi buat asap bentuk bulat dan minum coke.


Pukul 3.00 petang
Sampai ke kolam pancing yang di tuju. Tengok air kolam memang itam semacam. Cam air baruh pun ada gak gayanya. Sebelah kolam ade plak kandang kambing. Kawasan dia kawasan kebun kelapa sawit.

'Xdapat ikan, kita angkut kambing tue' cadang aku.

'Ok, set.' jawab Ustad.

Kepala sewel, idea setan terus mendatang. hahahahah



Pukul 3.10 petang
Nizam, Ustad dan Jad (bukan JARD) dok setting pancing. Dok kasi tiup batang joran. Baca serampah sampah. Kasi perasap skit kasi kaw. Aku dok rilek-rilek.

Upacara meregang urat lebih aku utama kan dari upacara memperasap batang joran. Persediaan aku da mantap nak masuk acara pecut 100 meter. Aku rasa kalo tempat ke-10 dari 10 peserta memang dalam tangan la. Malas nak cakap besar. huh

'Woi, ko xnak mancing ke?? Ni amik mata kail ni. Ikat cepat.' sound Nizam yang dok bancuh dedak strowberi bila tengok aku tengah wat poco-poco.

'Ye, baik' aku patuh pada arahan orang tua. Terus amik mata kail ikat cecepat. Ikat mata kail jangan cite ngan aku. Aku xreti. Aku ikat janji lekat. Mata kail x terlucut sudah.



Pukul 3.30 petang
Acara memancing bermula. Balingan memang ngam. Tahap cipan lapar punye.

Ikan dok main kat muka air. Wat kitorang muka bernafsu. Kalo kecik xdilayan. Ini besar punye. Main libas-libas ekor cam ikan duyung pun ada aku tengok. Siot sungguh.



Pukul 4.30 petang
Bunyi libasan ekor ikan di mu ka air masih ligat bermain. Di selang bunyi monyet dan burung-burung. Anjing xlupa join jugak dalam bunyi bunyian itu sibuk dok mengaum....Kambing cam biasa dok mengembek.

Biji kuaci da licin. Air coke botol besar da tinggal separuh. Rokok entah ke berapa batang sudah abes. Kompom kesan bumi ijau makin bertambah pasal asap rokok yang di lepaskan.


Pukul 4.45 petang
Bancuh dedak kali kedua. Ustad kasi tambah coke dalam dedak. Secret Recipe katanya. Cam cilaka bunyi nya. Siot.



Pukul 5.00 petang
Sorang brader yang dok ujung sana wat naik sekor patin. Aku rasa ade jugak dekat sekilo punye tue. Kitorang.....Masih wat naik mata kail je. Ye kami masih tekun. Tengok brader tue da wat naik kitorang makin tercabar.


Pukul 5.30 petang
Sorang apek kecewa sedikit. Tali pancing terputus. Ikan terlepas seletah dekat 5minit beliau bertarung.

Kami masih setia cam biasa. Masih sabar.



Pukul 6.30 petang
Suma da bersiap. Bungkus suma batang joran. Kami bersiap pulang.

Hasil yang di bawa balik. Batang joran, air coke yang x abes, air 100plus yang x abes, rokok yang bersisa, dan kelengkapan memancing yang lain.

Ikan korang xyah tanya. Memang xdapat. hish....





Dapat gak aku bersabar dekat 3 jam dok memperabih masa tunggu batang joran tue. Walaupun xde hasil. Tapi hati gumbira bercampur geram. heheheheh..

Xpe lain kali cari port lain. Lain kali pancing lagi.




PSP: Seronok gak sekali sekala gi dok dalam utan nie xde bunyi vrooommm, prenggg, suma tue. Suci skit pendengaran. heheheh..... Lain kali gi panjang gunung plak la. Mesti ngam. Mau join???





27 Pandangan Kekawan:

she-G said...

rajin nyer...tp betul ke bagus hobi suke mancing ni????mama kata org suka mancing ni die sabar time mancing je...dah dapat pancing...kurang sket sabar die..ganas sket!!!! (ayat berlapik org tua neh) hehehe

E.d.Y said...

mancing kat kolam mana nie??

redNing said...

aku da ckp..mancing kt pasar lgi cepat dpt ikan..umpan duit je

~0~ said...

she-G
mendalam maknanya tue...hahahahhah


E.d.Y
kolam kat sungai buah..


redNing
xsonok sangat...hahhah..
sekali sekala buang tebiat boh...

¶A.K.I¶ said...

hoh! dari pancing bek ko tdo dapat 3jam... sunyi.. x dgr bunyi prengg.. vroommm.. kn 2 dalam 1 tu... ap laa

Nini teDDylicious said...

poco2..??

kau melakukan poco2..??

tahniah!!

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ said...

panjang gunung?
wakakaka~

ayat baru~

Jard The Great said...

ah.. ku rindu kat ko gak.. wakakaka.. (takda kaitan dgn entri)

Lifesaver said...

aku pon suka mancing..tp kat pasar!hahaha

Mr PenyuBiru said...

ko kena tgk siri terbaru discovery channel tu. mamat tu siap kaji bukak buku sblm gi mancing.kagum aku.huhu

puding roti said...

huh, saspen sbb dlm tajuk ada perkataan tragedi. mujur cerita ni tak takot lgsg. mujur..mujur..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

pancing??

org yg sbr je leh memancing ni..

lea said...

nak panjant gunung!
jom..jom

gunung ledang nak?

Yunus Badawi said...

Lain kali ko ajak Jard tu sekali. Jgnkan 3 jam, 13 jam pun aku rasa ko sabar menanti hehehe

psst - kiranya mancing 'ikan' darat ngeh3x

Qaseh said...

Di pegi memancing?????

betul ke ni......

hanie said...

dh lama aku x layan scene mancing2 nih..
asyik layan ngurat pakwe hensem jek..

eh..?


:P

cik selamah kundang said...

panjat gunung mcm cool.teringin tp semput..

Che' Pit said...

3 jam? hmm lama gak kesabaran mu itu, ngeh ngeh ngeh

syaf said...

tahu x pe..skali skale duk kat hutan aman jerk..

wah emmancing..aku sgt benci memancing...aku x suke menunggu..kalu kat kampung aku pasang tajo ataw biarkan jerk pancing 2 lama2..skali skale g r tengok..kot ade, ade lah , kalu x, x de lah

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

mmm...teringat masa dulu2..pergi mancing dkt laut dlm dgn kawan2.

maiyah said...

hehe.. ingt jumpa ikan piranha ke.. sy dlu slalu gi mancing ngan arwah suami, mmg best layan

Mak Su said...

heheehhe, kesabaran tahap tinggi sungguh ler uols ni ;)

Vee Violet said...

Ingatkan tragedi ape..
=)
ramai yg cakap orang yg suka memancing ni penyabar ...

mukasurat17 said...

hahahaha...

berkobar2 aku bace igt dpt ikan..

skali dpt gelak jerrr...

melatidaisy said...

hehehe..

me too..

komen sama dgn mukasurat 17 :))

xiiinam said...

Sabar memancing...

E.d.Y said...

try la memancing kat semenyih lak...banyak kolam kat sana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...