Wednesday, December 30, 2009

Nama

Dulu-Dulu
  • Nama biasanya orang tua-tua akan letak ikut nama Para Nabi ke, Sahabat ke xpun ikut nama para ilmuan Islam yang masyur. Cam Yusof, Ibrahim.
  • Biasa orang dulu akan rujuk pada para Ustaz untuk bagi nama. Nama yang bawa maksud baik-baik saje. Sejuk je dengar.
  • Kekadang ada gak pendaftar sengal. Bila suh tulis ade pulak tersalah tulis. Kekadang maksud lari. Cam nak letak Zauki tapi gi tulisnya Sauki dek brader penulis tue. Jadi Sauki la sampai skang.


Skang
  • Letak nama nak gabungan dua tiga nama skali gus. Dua tiga perkataan beb. Memang susah nak sebut. Kalo nama popuan memang naya bakal suami dia nak sebut masa akad nikah. Contohnya kalo nama Suria Intan Delaila Farhana binti Masoud. Xke panjang nama tue???
  • Kekadang tue nama nak ke ala-ala omputih pun ade jugak da skang nie. Xpaham den.
  • Skang ni semua bapak dan mak kena isi. Xdenye orang nak tolong isi da.
  • Ada gak aku terbaca skang letak nama Malaikat cam Mikail. Hurm...Seb baik xletak Izrafil kan.


Apapun banggalah dengan nama yang diberikan. Sesungguhnya ia adalah amat bermakna dalam hidup ini.

PSP : Nama bukan sekadar panggilan semata tapi adalah doa. Setiap kata terlafaz adalah doa.
PSP 2 : Entri ini bukan untuk kontrobersi sekadar menceriakan blog dan berkongsi. Nama dan contoh itu bukanlah dirancang. Seandainya ada yang terasa aku mintak maaf. Tiada niat menjatuhkan sesape pun.
PSP 3 : Aku kebosanan....owhhhhh

40 Pandangan Kekawan:

Koyuki said...

budak2 pon tak reti nak sebut nama sendiri
saya sukakan yang ada makna
macam nama saya..erkkkk..
haha~

mukasurat17 said...

aku plg ske org pggl aku nur syahirah. name penuh dan bermakna.

melatidaisy said...

yup..hati2 pilih name anak2 nanti..sbb name adalah doa :)

Frodo Baggins said...

hehehehehe ... ko sentap aku weh!!! napa aku panjang!! belum lagik kalau nak sebut pangkat2 kat depan nama nun!!! muahahha "marang kerapu sepunden parang sekeper Frodo Baggins" ... kehkehkeh


>>__________<<

Dilala said...

yang penting simple dan unik ttp ada makna!

Jard The Great said...

hohoho.. nama aku bermaksud...... biji sawi yg tido.. apakah??

cikmemy said...

http://ohtidak.com/oh-ada-lagi-nama-manusia-pelik-pelik/

~0~ bukak link kat atas ni.ade name org msia lawak gile.

ade ke bg name anak "lagu ajai"..ahaahhaha

puspawarna said...

aku suke name aku...
huhu

sI tEDI said...

aku ske nama aku. 8 huruf jek..
ekekekke

sharamli said...
This comment has been removed by the author.
sharamli said...
This comment has been removed by the author.
sharamli said...

igt lgik kt sk0lah dulu..
time nak berebut dftar k0Q..
sp yg nama pendek tu mmg senang la leh mas0k persatuan ap yg dy nak..sbb senang nk tulis nama...

sharamli said...

igt lgik kt sk0lah dulu..
time nak berebut dftar k0Q..
sp yg nama pendek tu mmg senang la leh mas0k persatuan ap yg dy nak..sbb senang nk tulis nama...

Rowena Chasez said...

huhuuu..
byk name glamer skrg..
mcm nme ak pon plik jgak..
sometimes org ingtkn ak nie bru msok islam...
huhuuu..
sbr je laa..

aRien de GreaT said...

alahai..huhuhu
kdg2 nama ade makna baik2 pun klu org xserupa nama xguna jgak...
tpi..pape pun..diri sendiri yang menentukan hala tuju hidup...
moga baik2 semuanya..
amin...

Kejora =) said...

janji maknanya baik dan mudah org nak ingat..cth- adam..

hehe

eJay said...

hohoho..
naseb baek nama anak gue baek pnye..
muhammad adam daniel..
huhuhuuhu..

Lifesaver said...

nama aku paling baik....nnt ko letak nama aku utk anak ko erk

cik selamah kundang said...

nasib pompuan.kalo x,sahih akad nikad peluh..sbb nama pompuan pnjang sgt.kuang2

lea said...

a'ah nama budak2 sekrg sume pjg2
kesiankan anak2 diorg tue
kena tulis nama panjang kat kertas exam
dh kesian kat bakal suami nak sebut nama bakal bini yng pjg berjela time nak akad nikah nanti
hahaa

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

orang panggil nur kasih

nama sebenar nurrcahaya...

wakakaka...

**ngah boring gk ni hemo2..

puding roti said...

nama kita pendek. dl ms kecik selalu dengki dgn kwn yg nama panjang2

Mak Su said...

maksu mmg namakan anak2 simple-simple name jer, senang nak panggil, senang nak isi borang :)

selamat tahun baru 2010 ya ~0~

:)

TARANTULAH said...

yap.. bangga la nama kita.. walaupon xmenepati apa yng kita nak..

kalo xpuas ati gak gi la jabatan pendaftaran tukar je nama anda.. habis cerita..

ezzati said...

nama mmg penting..sbb tu aku plan anak nanti letak nama Ali ngan puteri...senang durang..pendek, comel dan jitu.. :p

HEMY said...

nama sy baik...betull.nama saya baik..sebab tu sy baik je.dh hari2 orang pggl saya baik..ehehe

onniey84 said...

nama saya 5 huruf jer...tp punya maksud ..alhamdulillah..

BajuKurung said...

mksud nme gua "cahaya kerinduan" lu rindu gua x? ahaks.. wakakaka..

maiyah said...

apa ada pd nama

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

hahahaa~
lantak dia la~
ape pon aku tak suka ngan nama aku~
jauh panggang dri punggung~

Yunus Badawi said...

Nama saya Yunus dan nama adik saya Yusuf - simple tapi bermakna hehehe

.:fifi:. said...

cuba ko seut nm aku weyh..
lancar ke x??
klau lancar,senang la bkl lki aku akd nikah!ahha

Farhah Zaidah said...

dulu2 polis yg tulis nma kat surat branak tu pun smpai drjah brp je lulusan kan..tol x...sbb tuh slap..huhu...nama skang lak cam dh trpngaruh nma2 dr heroin novel lak..huhu...klu mkna cntik x per..

Jijahh @ f.k said...

kalau dulu .. pengantin dok hapal memacam ... skang ni ... tok kadi yg kena hafal .. buatnye nama dua dua panjang berjela ... huuu berpeluh tok kadii ...

faiz said...

buh nama panjang2 nie nanti sok2 letih nak ngisi borang dik oiiii... ;-)) tp camane panjang pun nama tue..panggilannya tetap la yg terpendek kan...

Vee Violet said...

=)
memang tak dinafikan sekarang nama yg diberi kebanyakkan panjang2...
=)

bosannape nie? new year dah dekat...
=)

~0~ said...

Koyuki
btol tue...panjang sagt tergeliat lidah..

mukasurat17
cantik nama tue...

melatidaisy
btol tue...cik melati.

Frodo Baggins
bagus btol nama ko...terpanjang penah aku jumpe...hahahahh

Dilala
btol tue...

Jard The Great
sawi sangat berkhasiat jard..Bila sawi bangkit dia akan memberi manafaat pada semua orang yang menggunakan nya..itu lah kamu jard...menberi manafaat pada semua, menyumbang bakti dengan blog mu http://ignorantbrat.blogspot.com/

Maaf kalo aku slah cakap JARD...

~0~ said...

cikmemy
memang kelakar dan pelik nama diorang cikmemy...

puspawarna
yup bagus tue...

sI tEDI
mesti best kan....

sharamli
hahahah...memacam...

Rowena Chasez
sabar...sabar cik rowena...hahaha

aRien de GreaT
semua bergantung pada diri sendiri...

Kejora =)
yub...simple dan bermakna...Adam????cik abg kamu nama adam ke??

eJay
btol tue...nama kamu mmg best..

Lifesaver
nama ko lifesaver kan???

cik selamah kundang
ko tau xpe...pandai2 la ko letak nama anak nanti...ekekek

lea
hahahah...tue la...kesian btol..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdaR
mesti kau berchaya kan si Gadis...wakakak

puding roti
erk....boleh dengki pasal nama plak...

Mak Su
btol tue maksu...senang nak panggil..selamat tahun baru maksu...

TARANTULAH
xyah tukar...kekal je boh...baru ganazz..

ezzati
yeup...pendek tapi bermakna...ekeke..da plan awal ek??

HEMY
yup ko mmg baik bro...

onniey84
yup...yang penting bermaksud..

BajuKurung
aku rindu kaaaaa.........mu punye en3...wakakakak..

maiyah
ada makna yang melambangkan identiti kak...hehehe

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠
punggung ek???besar ke???wakakakka

Yunus Badawi
btol tue YB...memang bermakna...

.:fifi:.
apa nama ko???wakakka

Farhah Zaidah
hahahh...memang ntah hapa hapa...

Jijahh @ f.k
hahhaa...kesian tok kadi..

faiz
tue la pasal kak...

Vee Violet
bosan xde keje nak buat...wakakakaka

::puteri_katak :: said...

hahaha
aku pon x paham..
nape mak bapak suka letak nama maha panjang...
at last nama panggilannya kontot je...

fafa said...

errr.. farhana bnti masood?
my name fatin farhana binti mas'ud pe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...