Wednesday, December 9, 2009

Tragedi KB Mall



Ni just pandangan aku je la. Bukan ape pon.

Bila aku dok tengok banyak artikel pasal paper dan pelbagai pihak dok beri pandangan memasing. Dan ada gak komen dari VVIP. Tp aku tengok komen dari Tuan Guru Nik Aziz paling releven dan sempoi. Dimana Tuan Guru cakap
“Payah kita nak fikir, ini kuasa Allah, dinding yang begitu tebal tiba-tiba boleh runtuh dan jatuh. “Ini di luar dugaan kita dan juga engineer (jurutera) itu sendiri,” katanya ketika melawat tempat kejadian.

Boleh refer sini.

Bagi aku sebab komen beliau x menyalahkan sesape. Tapi menganggap ianya suatu kemalangan. Dengan kehendak Allah swt, semua boleh jadi. Mungkin ramai yang x menyangka dok dalam mall gitu pun leh maut. Maut xkenal masa dan tempat. Btol la orang tua cakap 'Malang tak berbau'.

Dan bila di tengok ada jugak la yang mengomen bahawa 'Kalo ade besi (rebar) dalam tue. Rempuhan tue x kan tembus ke bawah dan x kan terjadi kemalangan tue'.

Ok la ye. Sebenarnya dinding yang dilanggar tue adalah untuk Ventilation System iaitu Sistem Pengudaraan. Dan leh kata kebanyakkan bangunan, dinding ventilation system sebegitu hanya menggunakan brick wall (dinding batu bata). Xpernah lagi ade design guna Reinforce Concrete untuk dinding sebegitu atau pun guna Precast System.

Oleh itu leh kata la kalo keta langgar ngan halaju tertentu dinding tue leh roboh. Lagi satu bangunan xpenah di design mempertimbangkan faktor dilanggar kereta. Faktor beban angin ada la.

OK la xguna bebel panjang. Bagi aku semua nie adalah kemalangan dan terjadi kerna Kuasa Allah swt. Mungkin ada hikmah di sebaliknya yang boleh kita amik. Sama lah kita renungkan.


18 Pandangan Kekawan:

onniey84 said...

Ajal maut ditangan Allah S.W.T

Lifesaver said...

Kun fa ya kun. Sudah ajal. Takziah dan al fatihah

Zaki said...

dinding ventilation kat atas bumbung tak perlu Reinforce Concrete.....betul,tapi consider tak pasal parking lot kat atas tu..bila2 masa je boleh dilanggar....sivil vs mech engr...hehehe

naz ilyn said...

salam...pekara dah terjadi tak guna nak menunding jari sesama ambil iktibar.

+betterSINGLE+ said...

ya betul2 ak dlu blaja civil..
kite just kne kra beban angin,beban anggaran je..xd nye nk kre beban kne langgar kreta..hahahaa

dilot said...

aku bab2 bangunan ni tak tau sgt..

cHeRyNa PiReS said...

kita tak tau apa yang jadi.org yang eksiden tuh pon ade yang dah mati.berserahlah...kita blaja dr musibah...

Koyuki said...

saat2 macam ni kite perlukan sapa??
superman??
kerja Allah yang Maha Besar.Kekuatan manusia tak setanding denganNya kan?

rEd said...

kita sndiri pon xtau lgi bagaimana kita akn mati..

Solehah said...

btl la tu takdir la..tp mungkin lepas ni engineer kene ambik kisah safety faktor dilanggar kereta plk..

sI tEDI said...

Hanya Allah yang lebih mengehtahui..

bijak pandai sellaunya akan menunding jari macam lagu bangau oh bangau!

pB said...

setuju sangat dengan apa kato TOk Guru

BuLaN iTu aKu said...

betul2... aku setuju.. dinding tu tebal...

munking ini semua kuasa Tuhan

enuLwanie said...

betul betul betul..ramai yg menyalahkan sistem bangunan yg kononnya x mesra pengguna.

salam ziarah ye..

Firol said...

manusia dah usaha buat terbaik..semua atas dia...tak lambat sesaat,tak kurang sesaat

Jard The Great said...

da lama neh..

ezzati said...

mmg..kuasa Allah smua tu..sape sangka tempat yg kita rasakan paling selamat, bole meragut nyawa kt..

she-G said...

mmg bnda dah jadi..cuma yerla..manusia besa la tak leh nak lari dari rasa terkilan...hrp budak prmpuan tu minta maaf dah la(hmm..sigh)

p/s:ketentuan ALLAH mmg tak leh nak lari..hmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...