Thursday, December 10, 2009

Hati

Pakai seluar jeans kaki kecik dan koyak-koyak, xsemestinya rock dan ganas. Suh jadi imam semayang steady je dia tukar kain pelikat dan imamkan semayang.

Pakai spek mata tabal, suar atas pusat, side dia baik punye iron kalo kena siap-siap boleh luka, xsemestinya baik dan alim. Kekadang tue pakai je cenggini tapi perangai cam haram gak.

Ramai lagi orang yang jenis 'judge book by the cover'. Suke menilai dari luaran bukan hatinya.

Ubah la sikap ini, cuba kenali lebih dahulu baru nilai. Jangan main bagi gred je trus.


"Kalo kulit durian tu cun xsemestinya isinya tebal dan cantik. Kekadang ada jugak isinya yang buruk atau berulat"

"X jugak semua Durian D25 tue isi nya cantik. Lain buah sama pokok dan sama spesies pun tentu x sama isinya."

Begitu juga manusia. Renungkan lah.

30 Pandangan Kekawan:

imHepPie said...

btol2 stuju 200persen...ramai org tgk muka dlu cisss

Dak Wan said...

Cuba jadi pencuri, masuk kedai kemas bergaya, cilok barang selamber.... kalau selekeh, ke hulu hilir si sales person mengekor... Dunia hanya pada mata, hati sapa tau?

she-G said...

tp suka wat first impresion -ve dulu...sbb besa org yang sy buat penilaian +ve lepas tu mesti menyakitkan ati...huhuhu

Kejora =) said...

yaaaa..aku setuju..don't judge a book by its cover...

BajuKurung said...

gua comel, baik lak tu.. ahaks..

puding roti said...

btl tu. jgn mudah bt telahan n penilaian snd. kita ada kwn. suka sgt beranggapan snd n menelah yg bukan2 (biasanya tak baik). akibatnya, dia byk bersangka buruk n rs semua org tak baik pd dia

LORD ZARA 札拉 said...

betul tu pakcik~
nak nilai orang setakat tengok baju, pakaian, memang haram gila perangai~

'AQILAH said...

betul. ku sedang berusaha menjadi orang yang bukan judge orang dari rupa..:)

Lifesaver said...

sokong 250%!!!!anak sapa la ni..pndai betul!

lizz said...

sejujurnye, aku cukup bosan dengan manusie yang judge org macam ni. tapi, manusie memang macam tu lah. tak boleh nak ubah. adoi

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

sekarang da abes musim durian~
wahaaa~
aku pon camtu gak
gi ofis sikit punyer ayu
tapi rupanyer
wahahaha~
ahli sihir tertinggi di planet pekopon~
kero2~~~!!!

aRien de GreaT said...

ok...huhu

LotsOfLove-Pearls said...

selalunya kita cepat menilai org..
tapi first impression itu penting gak..
hehe..

Koyuki said...

suka part atas tu..
seluar jeans kaki kecik koyak, hehe

bagus2

+betterSINGLE+ said...

ala bnda2 mcm neyh..
hurm da slalu kne..
yg ngetop skali..
'sombong n poyo gle dak neyh..'
xknal jgn ckp beb..

eJay said...

1st impresion mmg laa normal..
tp tk kenal maka tk chenta..
dr mata turun ke hati..
kata org laa..

amek mase kenal hati budi seseorg..
bile da kenal..
baru laa kite nilai..

aaaiihh..
aku sgt saket hati bile ade manusia yg cmnih di sekeliling aku..
tp 2 laa kn..
nobody is perfect..
laen org laen cara..
lumrah manusia..

Pok Li said...

Marah kat sapa tu

BuLaN iTu aKu said...

tahu tak pe...
jgn nilai seseorang dri luaran...
padahal org tu.. hati suci bersih je...

Vee Violet said...

Yes... sangat2 betul...
Apa yang kita nampak dari luaran tak semestinya menggambarkan dalaman...

Pontianak Degil said...

Sangat pantang dengan makhluk manusia yang judge orang tanpa kenal dulu.
Tak profesional dan sangat tak cerdik.

Mak Su said...

orang cantik tapi 'moisturiser' pun banyak banget, ghopa mcm herbat sesangat... tapi tong kosong jer..

Mawar_berduri said...

Don't judge the book by its cover ....kadang2 muke Ganaz tapi hati cam lilin...huhu

hans said...

betul tu
diorang tgok aku hensem diorang ingat aku dah ada awek
siasat lah dulu lain kali
haih

Webmaster@Echam said...

Betul tu beb.. Skang ni org tengok luaran je. Lu nampak smart gua percaya lu. Kalo selekh terus di label penagih je budak ni. Macam HARAM....

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

jangan pandang hanya luaran...
keindahan itu hanya sementaran...
hati yg beriman itu kekal selama nya.....


=D
ikhlas,
cik yanie gebu..

hehe

jane said...

stuju sgt my bro!!!!!!!!

hiks!

acap said...

btol2..
jgn cepat mnilai org..
pandang dgn mata hati.
ohh.hah!

Solehah said...

btl tu..tp kalo org tu terang terangan nak tentang hukum yang Allah dah tetapkan dengan perkataan hukum tu tak relevan la apa tak termasuk ciri2 dont judge a book by it cover dah tu..ada certain la yg masuk konsep ni..ada sesetengahnya tidak..cuma pendapat peribadi aku.

sI tEDI said...

ayat standard..
jangan menilai buku dari kulitnya..

:P

~0~ said...

imHepPie
200persen ek...nah upah 20sen..

Dak Wan
btol tue bro...skang nie memang gitue..

she-G
kekadang bagus tp byk yang xbagus masalhnya..

Kejora =)
btol btol btol...

BajuKurung
btol lu mmg comel...cess

puding roti
tue la bahayanya..

LORD ZARA 札拉
tima kasih nenek...kerna sokong..ekekek

'AQILAH
teruskan... :)

Lifesaver
anak en.Idris...tima kasih

lizz
btol tue lizz..

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠
aku rindu durian skang nie...

aRien de GreaT
hehehehe :)

LotsOfLove-Pearls
first impression penting mmg pnting..

Koyuki
pinjam suar leh x??ekekek

+betterSINGLE+
btol2...aku slalu gak kena...

eJay
heheheheh...

Pok Li
xde marah sesape pok li...hehehhe

BuLaN iTu aKu
tue la pasal kan...

Vee Violet
dalam pasti berbeda..

Pontianak Degil
tp ramai yang cenggini sebenarnya...

Mak Su
aaah...tong kosong...air pun tarak..

Mawar_berduri
btol tue...baca isi dlu..

hans
kesian kat ko...

Webmaster@Echam
tue la pasal bang..aku slalu kena gitue...

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠
btol tue...heheheh..

jane
lama ilang...ke mana kamu??

acap
mata ati slalu buta...hurmmm

Solehah
kita x layak hukum sesape..kita hamba je

sI tEDI
hehehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...