Tuesday, March 16, 2010

Ada blom???

Satu hari aku kuar ngan Si Dia. Pastu si Dia plak beriya nak jumpe si Teja. So aku ikut je la. Si Teja ni pun kepala xbrape ok jugak. So geng la.

Kitarang gi la lepak kat satu kedai mamak area Sri Gombak dekat ngan umah si Teja nie. Si Teja la cadangkan lepak kat situ. Katanya itu la kedai terbaik kat area tue. Btol ke idak aku xtau. Kalo salah jgn marahkan aku. Si Teja yang besalah.

'Da order??' tanya sorang mamak bila aku and da geng duduk kat meja.

'Blom.' cakap aku.

'Nescafe Tarik satu' order aku.

'Xbley. Tukar. Cancel Nescafe. Kasi dia Milo Tarik. Bagi saya limau ais' sampuk si Dia. Suke ati je tukar order aku. Tu la Si Dia yang satu. Ape leh buat.

'Bagi Sirap Limau ye' order si Teja.

'Makan??' tanya mamak tu lagi.

'Roti nan ada??' tanya aku.

'Ada'

'Nan Chesse satu ye'

'Ok. Lagi' tanya mamak tue lagi.

'Bagi Mee Goreng satu'

'Ok.'



Kami dok berborak sementara minum dan makanan yang di order sampai. Aku lebih banyak jadi pendengar je. Tak lama kemudia mamak tu datang lagi. Muka da tersengih-sengih.

'Ada blom??' tanya mamak tue.

'Ape yang ada blom?? Saya xde pape' jawab aku. Si Dia dan Si Teja turut ternganga. Aku yang meniaga ke mamak tue yang meniaga nie.

'Ada blom??' kata mamak tue lagi sambil tersengih.

'Aah....Ape yang ada blom??' tanya Si Dia.

'Itu roti.......Ada blom.' ulang mamak tue lagi.

'Owh.......Roti blom ada ke??' tanya aku betulkan mamak tue.

'Haa......Roti ada blom. Order??' tanya mamak tu lagi.



Kami da tersenyum. Tergelak kecik. Tengok mamak yang tadi tersengih. Muka yang gelap da putih dek kerna pucat.



24 Pandangan Kekawan:

Nini teDDylicious said...

aku hengat die memvariasikan pekataan 'oder' dgn menggantikan huruf a kepada huruf o..

eekeke!!

¶A.K.I¶ said...

hahahhaa..... penin2 ad mamak ske ayat tukar2~~

Che' Pit said...

err species baru kot roti blom

Lifesaver said...

dah ada belum?

Frodo Baggins said...

apsal aku xpaham ni?
hahahahhaha
bahasa sanskrit ke apa ..


>>____<<

Mak Su said...

masyallah.. heheheheh(maksu tak paham, ada blom?)

bunny_teddy said...

bahasa jiwa bangsa

mukasurat17 said...

blom itu pon ada.


hahaha

syaf said...

hahah keling itew mengalami masalah...opps bukan keling, mamak..hekhekhek

cik selamah kundang said...

ada blom?hahaha

Masy said...

bengonggggggggg

citahrudin said...

aku konpius lh

'AQILAH said...

samnagt dia berbahasa melayu

maiyah said...

kihkihkih.. mamak n da geng turut terbelit lidah

deus X machina said...

ammaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

redNing said...

huhuhu

kakachan said...

bebelit2. yg bace pon penin. haha

xiiinam said...

Belooom memanjang le jawabnya...

Pok Li said...

Tak minat masuk kedai mamak

E.d.Y said...

apa si mamak nie mengarut??huhu

TokNabe said...

ada blom?......blom ada la. :)

Kejora said...

kompen..ujian lisan bahasa melayu dia fail..hahaha

|arieza| said...

haha sengal ko.. ayat last tu xleh blah.. muka gelap jd putih sbb pucat.. ape daaa.. hahahahah

.:fifi:. said...

ak xphm..
hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...