Saturday, March 20, 2010

Setem

Semalam aku gi ke pejabat Pos di Mid Valley. Sedang dok tunggu no aku di panggil untuk mengadap penjaga kaunter Pos tue aku melepak la di kerusi sofa empuk kayu jati yang disediakan. Sambil tunggu giliran aku cam biasa la. Menikmati permandangan pos ofis yang indah tue. Majoriti pos opis tu tadi dipenuhi bunga bukan balak ok. So banyak la permandangan menarik..ekekekek

Dalam dok mengira bunga tu tetiba datang la sorang Aunt (foreigner) masuk ke dalam pos opis tue dengan membawa sebuah beg dan sebiji APPLE Imac menuju ke tempat amik no giliran.

Aunt : Excuse me. Can u help me. Which one should i??

Aku : For what?? (aku speaking jangan xpercaya.)

Aunt : For Stamp

Aku : owh....Ok.

Sambil aku menekan button bertanda B tue. Dan amik no tu bagi pada Aunt tue.

Aunt : Thanks you (sambil tersenyum)

Aku : Welcome (balas senyum dan sambung menari poco-poco)


-----------------------------

Aku terfikir bukan ape. Indahkan cara Aunt tue berbicara dan berbahasa. Agak berbudi di situ. Dan xloket dengan kata Terima Kasih. Aku pun agak loket kata 'Thanks' tue. Even orang da blanja aku makan pun biasa aku akan cakap 'Lain kali belanja lagi. Jangan Malu' dan bukannya terima kasih.

Terima kasih.....Singkat padat dan bermakna bagi menandakan perhargaan pada pertolongan yang telah diberikan.

Ye la aku pun jarang sangat kalo takat nak beli setem aku amik no. (Kekadang aku amik no jugak). Korang???





PSP: Thanks pada korang yang sudi mengunjung dan men'comment' kat blog nie. Dan xkurang jugak terima kasih pada korang yang mungkin jadi Silent Reader. Terima kasih juga pada yang masuk dalam list 'MY BLOGGER FAMILY'.

23 Pandangan Kekawan:

'AQILAH said...

semalam aku pergi muzium setem. heee

khairolghani said...

yup..terlalu payah nak ucap terima kasih@thanks..padahal mudah je nak sebut perkataan tu..

Anem arnamee said...

salam .

a'ah sopan mcik tu. bukn seng nk cri org sopn sntun berbdi bhsa skrg :)

Qaseh said...

thanks :)

sharamli said...

s0pan2..bangga skejap..

sI tEDI said...

kat melaka beli setem x perlu amek no. :)

he he he he

qishie said...

kat tempat aku ni kan..budak2 ind0n suka nau cakap maaf ya..maaf ya..
sampai aku tak tau apa mende yang depa buat salah sampai sikit2 nak mintak maaf.n plus depa suka ucap terima kasih untuk segala benda yang kita pernah tolong termasuk la benda kecik2..

huhu..tapi mungkin sebab tempat aku di pendalaman la.orang sini kuat mengamalkankan sifat ketimuran.. kalau di jakarta or tempat lain..aku dengar even peminta sedekah pun boleh maki2 kalau tak bersedekah kat depa.hee

TARANTULAH said...

ucapan yang selalu kita lupakan.

maiyah said...

mmg le sopan takkan nak tnya pun kene jerit kot hehe

KeJoRa said...

arigato gozaimasss...

deus X machina said...

dah berapa tahun aku tak beli setem
erk888

Boneka Tak Sakit Self-ProClaim CasaNova said...

aku xpernah beli stem aku baru perasaan benda nie tekerjut aku pk! hahaha


memang camtu lah kita nak org hargai kita kena hargai org dulu!

kalau nak sumbonk pown boleh tapi prepare lah for the outcome

*aku pown speaking juga sikit2 aaggagagaa


:P

E.d.Y said...

sama2..hehe..:)

Yunus Badawi said...

Siang tadi aku pergi beli setem kat pejabat pos Jln Jelatek. Walaupun takde org menunggu giliran aku ambil no jugak.

Sekian komen aku di awal pagi ni. Terima kasih hehehe

Cik Akma said...

aunty tu cun x? ngee :D

farwalis said...

selalu lepas orang belanja, aku cakap

"esok ado laie?"

TokNabe said...

Thank You kerana selalu jugak singgah blog ambo. :)

White Bird said...

amik no siap nk beli setem ek..

buang masa disitu :-)

hans said...

aku ingat ko cerita pasal setem harga juta2 tu
huhuhu

|arieza| said...

actually kan, org yg jarang ckp thank you tu, org yg egonya sgt tinggi actually. sbb when we said thank you, we sort of pndg tggi kt org tu, mcm mghrgai & respect. utk yg kepala besar lg dr boolatnya bumi, dia akn avoid pkataan tq. sbb rasa malu..

tp ada gak org yg malu2 ckp tq sbb terlalu respect kt org tu,, kdg2 tak terluah, sbb nilai tq tu amat tggi.. klu kita perati, especially nk ckp tq kt parents. pergh part tu mmg byk yg lom mampu praktikkan. mgkn sbb terlalu attached dgn parents, so emosi tu agak cpt tersentuh.. erk? melalut sudah.. hahahaah

tamat.

baincardin said...

amik nombor jgn tak amik. Nombor adalaah baik utk kesihatan. ekekeke....^_^'

Lifesaver said...

selalu amalkan terima kasih...

mukasurat17 said...

same2 kasihhh:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...