Wednesday, April 21, 2010

Monga

Monga - Satu movie Taiwan. Aku tengok dalam awal bulan ni. Bukan kat wayang. Aku xpasti movie ni masuk wayang ke x. Tapi yang nyata movie ni masuk dalam DVD Cetak Rompak.

Cite ni berlatarkan tahun 1980-an. Menceritakan kisah 5 sahabat iaitu Mosquito (Mark Chao), Monk (Ethan Ruan), Dragon (Rhydian Vaughan), White Monkey (Emerson Tsai) and Dog Boy (Chen Han Dian) yang memilih jalan gangster.

Cite bermula apabila Mosquito masuk kesebuah sekolah baru dalam kawasan Geta. Di sekolah ni memula Mosquito dibuli oleh rakan sekelas nya.  Rakan sekelasnya ambil peha ayam Mosquito. Dan masa diorang dok gaduh, Dragon dan geng nya tengok Mosquito lawan. Dan Dragon tertarik ngan Mosquito dan merekrut Mosquito jadi geng nya. Dari kerna Paha ayam, Mosquito jadi gengster.

Aku malas nak cerita sampai abes. Nak tau tengok sendiri.

Apa yang menarik bagi aku dalam cerita ni adalah motif setiakawan yang cuba disampaikan. Dalam cerita ni menceritakan bagaimana setia seorang kawan dan bagaimana juga kawan yang sanggup mengkhianati persahabatan hanya kerna KUASA dan DUIT.

Dan aku rasa itu lah yang banyak terjadi dalam kehidupan sekarang nie. Di mana ada kawan yang setia yang amat. Jatuh bangun bersama. Susah senang sentiasa ada. Akan sedia bersusah untuk membantu kawan.

Dan xkurang juga kawan yang hanya menggunakan kawan hanya untuk kepentingan sendiri. Pabila tujuannya tercapai, kawan dilupakan. Kawan jenis nie leh dikatakan kawan pada waktu gembira, waktu berseronok, waktu senang dan waktu gelak ketawa sahaja.



PSP: Kalo blom tengok. Sila tengok cite Monga nie. Memang best.

PSP 2: Aku harapkan persahabatan aku dengan korang semua adalah sentiasa kekal selamanya. Pada waktu ketawa dan menangis. Pada waktu susah dan senang. Geng.......Thanks for this brotherhood.

17 Pandangan Kekawan:

Masy said...

harap2 sume kawan2 gua xde arr yg lacurkan persahabatan demi duit. atau kuasa. klu ade, siap. gua lacurkan korang satu persatu (feel mak hayam)

hehehhhehe

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

dunia skrg memang cm tu...

kawan makan kawan,

kawan jadi lawan..

dan banyak lagi yg wan wan wan

¶A.K.I¶ said...

ololololoooo!!

taching nye ak rce.... hehehe... ye2~~ syg ko gak... dun wrie aaah!

she-G said...

err..ai pun kawan yu gak keee??
hehehe..hepiiii

pB said...

kawan biar ramai

musuh jangan ada seorang pun

Sesumpah said...

watak sana hensem2 la weyh!hahaha tibe2 :)

arfahadnan said...

nampaknyer citer nih menarik minat aku..
ader Mark Chao kegemaran ku..
akan ku cari..

KeJoRa said...

kawan jgn jadi lawan..

Che' Pit said...

waa mcm best gak citer ni.. nanti leh cari kat pasar malam hehe

TokNabe said...

Belum ada lg dalam list laman2 web donlod movie. kalau dah ada nanti kompom sy donload.

nasikputeh said...

aku pon ade tengok 1 cite lebey kurang mcm ni. jackie chan berlakon. ade 2 scene, kat jepun n china. ape tajuk aku xingat. nanti kalo aku ingat aku bagi tau ko ok.

Kapten said...

aku nak setia pada 4 awek jer boleh?
ko bukan awek
hahaha

Solehah said...

hahaha..sorry gelakkan ayat yg pasti cite ni masuk dlm cd cetak rompak..

ieda_asm said...

dunia skrg macam2 hal..

JMR said...

xde hal la geng..susah sng mmg sama2..nak2 time senang..hikhik

mamai said...

nak beli kat mana

jedi said...

mamai
kedai DVD cetak rompak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...