Friday, April 23, 2010

Bila naik gila - cerita1.

Kejadian ni berlaku dalam 2tahun lepas, kalo xsilap aku. Tempat kejadian adalah di Jalan Genting Kelang. Dekat-dekat area Court Mamoht (btol x eja nie....lantak la). Aku naik moto. Moto Suzuki RG Sport je time nie. Aku tau tapi ari tue memang aku ingat aku ada baran ingat. Hangin ngan bos tempat keje aku kalo xsilap ke gaduh ngan awek ntah lah aku da lupa.

Sampai kat simpang depan area Court Mamoht tue aku berenti bila tengok ramai orang dok keliling. Aku tengok sorang laki tengah pangku bini dia. Bini dia pregnant. Semua dok situ tengok je xde wat ape pun. Aku nampak sorang brader tue aku pun tanya la.

'Nape bang?? Camne leh jadi??' tanya aku.

'Accident. Ada keta masuk tetiba pastu menghimpit moto tue. Pastu jatuh la brader tu ngan bini dia.' jawab brader tue.

Kesian aku tengok bini brader tue. Mengerang kesakitan. Ye la...Popuan kalo xpregnant pun kalo da nama jatuh memang bahaya. Ni lagi lah tengah pregnant. Sesilap leh keguguran ke hapa. Brader tue pun dok pujuk bini dia. Naik kesian aku.

'Sape langgar bang?' tanya aku kat brader tue.

'Tue. Cina tue. Dok dalam keta tue' jawab brader tue.

Aku terus gi dekat nga kereta tue. Aku tengok ada sorang cina dalam keta tue. Jantan.Aku ketuk je tingkap.
Tapi cina tue xnak bukak. Aku ketuk lagi. Dia xbukak jugak. Pastu ada apek kedai depan tue tengok aku ketuk tingkap keta tue pun datang dekat aku. Mungkin nak tolong kot.

'Pesal??' tanya apek kedai pada aku.

'Aku nak cakap ngan dia jap. Aku nak dia bukak tingkap' jawab aku.

'Nape?' tanya apek kedai lagi.

'Aku nak suh dia angkut itu laki bini anta pegi klinik la. Sini dia je ade keta lagipun dia yang langgar. Tolong la. Orang tengah sakit tue' jawab aku pada apek kedai tue. Nada suara da keras.

'owh...Ok.' jawab ape kedai tue.

Pastu apek kedai tue sembang cina. Aku da xpaham. Mamat tue bukak tingkap belah apek cina tue duduk. Preng pung pang preng....Ntah ape dua mamat cina tue sembang aku xpaham.

'Ok....Dia anta itu orang pegi klnik. Check' laung apek kedai pada aku.

Aku tengok mamat dalam keta tu pusing keta dia. Dan amik brader dan bini dia anta ke klinik. Aku tengok je.
Baru lega skit ati aku. Xde la dok tengok akak pregnant tu dok mengerang sakit. Sian aku.

Aku bukan nak berlagak. Tapi kalo tu yang jadi pada aku dan bini aku atau pada family aku, dan orang tengok je. Ape perasaan??

31 Pandangan Kekawan:

Eye_nee said...

Selalu cam tu Jedi..ramai tolong tgk bukan tolong hantar pi Klinik ker...gud job bro...

citahrudin said...

aku mmg ngeri tgk org pompuan pregnant ..inikan pulak dlm kesah ko nih..

nasikputeh said...

hish.
apesal la kayu bebenor cine tuh. dah langgo bawak jela g spital.
nasib la ade hero si zed ziadi ni.

al-lavendari said...

mula2 dia tak nak bukak tingkap .. sebab dia ingat awak nak belasah dia kot !

E.d.Y said...

mak aiii...cilaka betul cina tu..dah salah xmo kuar tu..

Mak Su said...

mamat tu takut kot, tapi janganler salah sangka ek...kita ni bertamadun dah, anyway, thanks ada jedi, kan.... kekadang manusia ni, main lalu lalang jer, amik nombor, huhuhu

Nini teDDylicious said...

sivik tak cukup.

camni laa jadik.

redNing said...

kurang ajar...mngkin dia takut kena belasah

pB said...

baran baran kejab

Farid Fernandez said...

igtkn nak pukul.. klau nak ajak la aku... hehehe

Yunus Badawi said...

Hidup Jedi!!!

Selalunya org naik motor juga yg nak tolong penunggang motor yg kena langgar.

HEMY said...

bystander effect ni mmg susah la weh. Kalau aku kat tempat ko pn aku wat cmtu. cina tu tak kuar pn sebab dia takut..besa la...

melatidaisy said...

kenape brader tu x g antar je awl2..pelik..papepun time kasih dr rakyat malaysia utk bro jedi :) hehe

jedi said...
This comment has been removed by the author.
Masy said...

ku lempang gak kang apek tu baru tau. kot ye pon kuar la tunjuk konsen sket. grrrrrr

sayangsayangibu said...

tp zaman sekarang, ramai yg berperangai g2,
sbb tak kena pada diri sendiri,
percaya tak?
kenalah percaya sbb itu kenyataan.

Che' Pit said...

heheh jadi hero ekau ek..
bagus lah mc tu.. syabas bro

KeJoRa said...

sikap tolong-menolong dah pudar dikalangan rakyat malaysia..kan?

razor said...

mamat tu tatau cakap melayu kut...





huhu

razor said...

mamat tu tatau cakap melayu kut...





huhu

Solehah said...

tu la kan..org sekarang kat mana-mana majoriti macam tu..nak tolong menolong tu jauh sekali.nasib baik ada org mcm awak..

annfrendly said...

bagus membantu orang dalam kesusahan..

wonderpets..wonderpets.. kami datang..
ape yg pentinggg?
KERJASAMA......

CoOkiE MoNSter said...

perasaan rase nk lempang manusia yg langgar tp xreti2 nak anta laki bini tu g spital..

'AQILAH said...

kejam.

|arieza| said...

ish boleh plak dia lps langgar, selambar dlm keta je.. haih...

xiiinam said...

Laaaaa.....blog awak ke ni....
Sudah tukar.....




ketinggalan keretapi betullah makcik ni...


Ha..ha...orang tua memang lambat sikit!

lizz said...

stended org kite. tgk n cakap2 blkg selalu. buatnye teragak2.huhuhu

Firol said...

benda baik memang susah nak jadi tabiat

Kapten said...

nasib baik mamat tu nak tolong gak hantar

kalau x aku pun nak tumpang belasah

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

hai jedi..
lu arr superman..
gua pun tak ley tgk org sakit,nanti gua ikut sakit..

she-G said...

jarang ade lelaki melayu gentleman cam jedi..maaf cakap la...ni ckp atas ape y saya jumpa..dan salu kene ar..mgkin salu kene time tak elok kot..
tp slalu nyer..laki melayu cuma tlg lau ade aweks kat sbelah..tak pun y kene tu aweks cun..hmmm
tahniah mak bapak anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...