Monday, April 26, 2010

Aku tidak lupa



Tetiba teringat zaman kekanak yang penuh dengan warna-warni cam kat atas nie. Ada merah, putih dan biru....Memang menawan kalbu.

Walaupun masa tue xde lagi piring cam kuali tersangkut kat bumbung umah. Xde lagi remote kontrol yang leh nak alihsiaran pakai jarak jauh.

Dulu nak tukar chanel tv kena ketik kat tv. Ade le butang dari no 1 sampai no 9. No 1 hingga no 3 cam biasa untuk Tv1, Tv2 dan Tv3. Yang balen lagi untuk siaran TV thailand. Aku duduk dekat sempadan.

Kan best kalo aku boleh kembali ke zaman kekanak dulu. Aku masih mau main polis sentri. Mau main bola tin, bola slipar dan xlupa jugak main rondess. Owh..........

Masa mematangkan kita. Memamah umur aku sehari ke hari. Tapi hari semalam tidak penah aku lupa. Asal aku tidak pernah aku lupa. Dari kampung aku merantau ke bandar metropolitan. Sehari-hari bergaya ala-ala jejaka metro tapi kain pelikat dan baju pagoda xpernah aku lupa. Yang menjadi pakaian wajib dari aku sekolah rendah sampai sekarang.

Tidak pernah aku lupa bau tanah bendang. Tidak lupa ikan laga bendang. Tidak lupa cara nak tangkap ikan laga. Tidak lupa camana aku kelibut lari dikejar lintah.

Walaupun dimana kita pergi, setinggi mana pangkat kita. Jangan sesekali melupakan asal kita.


PSP: Mengenang hari semalam menyedarkan aku.


34 Pandangan Kekawan:

baincardin said...

Jom layan E Series...(tgh berangan nih..hehe) ^_^'

she-G said...

owh..kat umah dulu..tukar canel guna btg penyapu..(kira malas nak bangun kat dah tergolek dpean tivi tu)sape2 kaki die pjg sket..tekan guna kaki..hahaha...
rindu kat adik2..umah...abah maaa
hmmmmmmmmmm...........

Kapten said...

game kanak2 skang dah canggih
tp tetap zaman dulu gak best
sebab challeng fizikal n mental dia banyak

Mak Su said...

tq jedi

citahrudin said...

MAIN BALING SLIPAR MMG BEST WOH..AGAK2 X PUAS HATI , BULEH BALING KAW2 PUNYA...

HAHAHAHAHA

¶A.K.I¶ said...

hee.. nk men konda kondi!! suntut batang kayu dr lubang!! hahaha... bes!!

h a n i e said...

kl dulu...arial tulang ikan...tak elok siaran...kena g pusing2..hahahaha..

zmn kanak² seronok..sb xde masalah nk kena pikir, cuma pikir...
rumah-sekolah-main.. =_="

cikgadis said...

terus rasa tua pla baca entri ni.
hihi..kenangan sungguh~

HEMY said...

eh, gqmbar tu citer pa ek??ingat2 lupa..ingatkan gaban tadi..

wah..ikan laga...nak bela satu la kat opis ni

melatidaisy said...

camane lintah kejar orang ek?? pelik2..hehe..

betol2..rase tua plak bace cite ni..mase terus berlalu meninggalkan kita..tp kita jangan sekali2 tinggalkan kenangan yg pernah tercipta:)

Masy said...

game budak2 skrg ni dok satu tempat je, tu yg ramai obesiti tu.

hmmmmmmmmmmmm~

Frodo Baggins said...

hahaahhahah ..
jom main congkak!!!


Hail Gaban!


>>__<<

Farid Fernandez said...

dowh...


aku dulu tak taw gaban 2 cerita gaban

aku tahu cerita power rangers jer...

ahahahha

Eye_nee said...

Ko mengembalikan kenangan kecik2 dulu bro...main basikal keliling kg dgn geng2.. mak pak sikit pon tak risau...hari2 biasa lepas sekolah dari ptg santak ke maghrib masih berkubang dlm sungai...Aku Bangga..ASAL DARI KG..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

ah...

kenangan menggamit lagi

Nini teDDylicious said...

wah!! seorg kanak2 telah dewasa.

aku juga telah dewasa.

maka, kita pernah jd kanak2.

ape aku merpek neh..??

puding roti said...

ye awk. sy pun rindu nk tgk dewi sakti & main cepi tudung botol. rindunya jd bdk kenit sbb jd org besar ni byk yg menyedihkan smpai rs nk lari dkt lembu susu kt new zealand

Katak Ijau said...

suke aku bace entri ni jedi..
tringat zaman dulu2...
paling suke main tuju slipar..
ngan cite yg paling aku suke satria perkasa hitam ngn mero attack!! :)

BULLET said...

main polis sentri pun best gak...

Jard The Great said...

skang ramai obesiti sbb dok rumah main game dan tinguk tv.. wakaka.. sokong pendapat kak masy

KeJoRa said...

best wooo zaman dulu2....

peja said...
This comment has been removed by the author.
peja said...

tringat dulu...sanggup stay lepas subuh semata2 nak tgk citer arale kat tv siam-3....hehe

Shukri Mohd Ali said...

tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain =)

Solehah said...

owh sudah tentu tak boleh lupa..

Che' Pit said...

paling pemes main galah panjang.. kalau kat tempat CP panggil belon acah..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aku dulu layan cerita kartun hulk..masa tu cerita tuju di taja oleh bedak jenama carry junior..

miNt said...

ak lupa cara anyam ketupat.

tapi gaban tetap dihati.

terutamanya motor dia yang ada penutup tu.


hikhikhik^^

hai jedi.
;DD

ain fathihah said...

rindu nak main tanah. comot2. bila balik rumah kena sental kaki dengan sabut kelapa.

maiyah said...

tingat lak dlu2..

arfahadnan said...

wah.. sangat kenangan terindah..

kau mesti boleh cakap thailand sesikit kan..


aku teringin nak tgk lintah kejar org secara live.. sbb aku tak pernah tgk.. huhu..


The Girl From Tomorrow..

redNing said...

zaman kanak2 mmg best

nasikputeh said...

hero aku tu.. jgn kaco..

aku pon harap yg aku xkan lupa tanah yang aku jejak masa mula2 aku belajar berjalan...

Peri PiA said...

teng-teng xmain ke? :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...