Saturday, January 9, 2010

Merantau



Merantau warrior tengah sedang ditayangkan di pawagam skang nie. Kat Indon da tayang 3 bulan yang lalu. Cite yang hebat. Penuh aksi ala-ala cite Ong-Bak tapi menggunakan Silat Harimau.

Aku memang suka sangat cite cenggini. Cite aksi. Tambahan pulak cite ni mengetengahkan seni Silat.

Thailand - da banyak kita lihat cite Thailand menonjolkan aksi Muay-Thai (seni mempertahankan diri mereka) cam cite Ong Bak, Ong Bak 2, Tum Yam Gung, Rocket Man, Power Kid dan memacam lagi.

Indonesia - Skang Indon plak menonjolkan seni Silat dalam Merantau.

Bagi aku cite cenggini mampu ke arena antarabangsa.

Tapi aku xtahu bila lak Malaysia akan mengorak langkah yang sama. Membuat filem aksi cenggini. Filem yang hebat. Penuh aksi mendebarkan. ekekekke...

Malaysia jugak kaya ngan seni mempertahankan diri. Seni Silat kat Malaysia banyak yang boleh di ketengahkan. Pelakon?? Malaysia kan ramai pesilat handal. Gunakan mereka. Btol x??

Aku rasa ini lebih baik. Dan banyak moral yang boleh diketengahkan. Ini tidak asyik-asyik Rempit, Bohsia, Racing, Jiwang, dan memacam yang ntah ape ape ntah....Btol filem camni ada moral gak if di ambil dari positif tapi camne plak kalo di ambil dari sudut negatif???

Maaf ini hanya pandangan aku.


PSP: Aku masih tertanya-tanya. Kenapa filem Brave, Arahan Aflin Shauki dan pengarah Thailand, Turut dilakonkan oleh Aflin Shauki dan Awie serta pelakon Thailand, xde hebah cam cite lain???




19 Pandangan Kekawan:

Uruchimaru @ kf said...

mcm matrix pun ade aksi2 silat tue!

kilarakyatbiasa said...

bes ke cte brave 2??
huhuhu..

Rowena Chasez said...

cte ape nie??
cam best je..

setuju sgt..
nape laa Malaysian people x wat citer mcm nie..
sume same je..
especially cinta 3 segi..
aiyaa..
common thing maa..
too cliche'...

tehais said...

akhirnya ada gak cita superhero melayu yg tak mrepek mcm cicak man n kapten kit..heheh

mukasurat17 said...

bile nak tyg ketika cinta bertasbih 2???

redNing said...

best ke citer nih...

cik selamah kundang said...

sejak lyn ninja assassin,jiwa dah suka filem aksi.tgk trailer cam menarik..dah p tgk ka?komen sikit

Kejora =) said...

aku suka citer aksi tangkas mcm nih...baru la adventure...

TokNabe said...

Memang tengah nunggu cite ni tp tunggu keluar dlm dvd ler....

Hehe movie2 dari Malaysia...no komen.

aRien de GreaT said...

erm...agk2 best tk ek??ade kelainan ker??

Mr Kamikaze said...

Iyelah..napa pgarah filem melayu kat Malaysia nie tak cuba buat filem yg mengetengahkan silat yg ada kat Mlaysia nie..

Koyuki said...

hmm
ntah
movie lokal ni da bosan

Frodo Baggins said...

aku der memory skit sal citer pendekar kundur ... ahakz. epic dowh!!


>>_____<<


bila dah naik umo skit, drama n filem melayu bukanlah aku ... tp citer sepet aku layan ngan member aku ...

ASaDa RyutaRo said...

waaaaa.... saya mau lihat cerita ni!!! xcited!!xcited!!

arnamee said...

Merantau warrior, besh jer tgok promo:)

brave tu ada syarat2 kot nak di promo, hebah di sni. huhu.;p

Solehah said...

btl3..kat mlaysia ni dorg fikir untung ja..bukan ada value pun..tp ada la 2 3 filem yang bagus..

sharamli said...

aku ayu...xsuka sgt cite2 cmni..hik3..

xde la...bleh la kal0 nk tgk...xde la suka yg amat sgt..

khairolghani said...

keris hitam bersepuh emas juga best..kalau filem aksi gitu kena pilih pelakon betul2..tak leh main tangkap muat..

Lifesaver said...

kurang promosi kot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...