Thursday, October 29, 2009

Entri Paling Berat (Si Hitam)

Entri ni paling berat. Aku harap korang yang baca blog aku x tergoda atau terikut ok. Hahahhahah

Layanzzz....















Jangan marah ye. Gambar lucah di atas ye..mUahahahhahahah

Xcdent

Semalam aku balik keje lewat skit. Lepas maghrib baru aku balik. Saje je dok meronggeng ngan bebudak opis nie. Aku 3 orang dok melayang pingpong. Dua-dua kawan aku tue main ping-pong terer giler la tahap olympic. Aku suh gak diorang register untuk masuk team 1Malaysia. Insyaallah nanti diorang register. Aku pulak main ping-pong cam gampang. Main out je. Maklumlah aku menggabungkan skill main guli, lompat tinggi, lompat jauh, galah panjang, congkak, batu selambut dan polis sentri dalam ping-pong. Tu yang jadi camtu. Serius memang aku xreti ketuk bola ping-pong.

Da bab main pingpong abes kat situ.

Dalam perjalanan balik tue. Aku nak balik ampang aku selalu ikut AKLEH. Pegi balik pun aku ikut AKLEH. Semalam aku ikut exit Jalan Kerja Air Lama, turun je kat bawah tu aku tengok ade orang ramai dok berkerumun, rupanya ade keta xcdent bebetol dekat ngan Petronas dan kedai makan tue. Keta tu naik devider, aku xtau la camne leh jadi. Pasal aku xmasuk dekat pun, tengok dari jauh je. Aku tengok ade ambulan datang, mungkin ade yang cedera kot, dan satu kereta peronda dok kawal lalu lintas.

Aku lepak x lama, aku blah dari situ. Lagi pun aku nak ke kedai jap. Aku trus je ke kedai dekat dengan Masjid Kg. Melayu Ampang tue. Beli top up.

Da beli top up aku terus ke motor aku. Hidupkan enjin. Aku tengok xde satu keta pun menghalang aku cross jalan. Baru je pusing. Aku da tengok pesal keta ni semacam je. Agak perlahan. Mungkin dia terlalu berhati2. Nak masuk simpang xmungkin sebab simbang untuk ke kanan da lepas.

Sampai je kat sebelah keta tue, aku tengok kereta tue tetiba nak belok. Ape kes nie. Dammmm... Tergolek aku dan moto aku. Celakak. Aku berpinau da. Aku tengok awek yang drive tue da cam chuak. Da la x bagi signal. Lagi pun situ bukan leh belok. Cam celaka.

Aku tengok keta tue. Dengan selamba dia bergerak untuk belok ke kanan. Dan pijak tayar depan moto aku. Celaka...Menjerit aku. Sambil tanggal helmet. Aku pegang helmet. Nait memang nak hayun helmet kalo minah tue blah camtu je. Sumpah aku sakit ati bila tengok dia pijak tayar moto aku. Moto aku cam bini aku. Dia pijak moto aku cam pijak aku. Tue yang wat aku bebtol amarah.

Dia berenti kat tepi masjid. Aku amik moto aku sorong ke tepi. Check moto aku lebih kurang. ade bengkok ke ape. Minah tue datang kat aku.

'Awak x pape ke?' tanya minah tue

'X kot' jawab aku

'Btol ke ok' tanya minah tue ngan muka bersalah.

'Maaf la saya xnampak awak dari cermin' kata minah tue

'Ok xpe. Awak x bagi signal kan' kata aku. Kalo ikut hati nak je maki pasal situ xleh belok pun. Aku blaja pasal design jalan aku tau la fungsi jalan tue. Tapi sabar. Lagi pun orang da mintak maaf.

'Da bagi da signal tadi' jawab minah tue. Bagi signal ke?? Aku xnampak pun serius. Lagi pun situ xbleh belok. Dia nak U-turn kot. Tapi situ bukan tempat u-turn atau roundabout.

'Bawa gi klinik la' sampuk brader gerai makan kat blakang

'Nak gi klnik ke?' minah tu tanya lagi

'X yah la. Xpape' jawab aku

'Seliuh ke?' tanya brader tue

'Skit la. Tapi ok kot' jawab aku.

'Amik no tepon saya la. 012-2777---. Alia. Kalo ade pape bagitau la' cakap minah tue lagi.

'Awak ok ke.' tanya dia lagi

'Ok. Xpape kot.' jawab aku.

'Sori ye' kata minah tue. Dia pun blah.

Aku dok mengurut tangan kiri aku yang terseliuh dan bini aku yang cam ade kesan skit. Pedih dan sengal gak badan aku.

Balik umah aku check moto. Xde pape sangat. Cuma ade la bengkok skit.

Aku terus tido hati da sakit. Badan dah pedih.

Pagi tadi sampai opis aku buka laptop aku. Damnnn...Ade kesan retak.DVD-Rom pun da x rapat. Siot btol la. Jahanam jugak laptop dan moto kesayangan aku. Pedih btol hati aku...

Perlu ke aku call minah tue dan claim?? Aku bukan jenis amik kesempatan. ok.

Tapi minah tue pun agak kerek gak. Pakai hyudai matrix xsilap aku. Cehh...Pakai keta leh kerek ngan orang pakai moto ke??

Perlu ke aku amik keta aku
Ni bukan pic keta aku. Aku curi dari en.Google. Keta aku camni la rupanya dan warna.

Dan stop merempit untuk berlagak???hurmmm.....Xpatutkan..Aku suke naik moto dari keta. Siyes.

Wednesday, October 28, 2009

Sejadah semayang



Minggu lepas kita 'dikecohkan' oleh sejadah semayang yang bersembahyang. Kalo kita peratikan balik situasi ni berlaku secara berantai.

Aku pun xtau benda ni mainan orang atau pun bebetul petunjuk Allah.

Masa balik kampung ari tue ma abah aku dok berborak pasal menda nie. Ye lah hanya meluahkan pendapat memasing pasal menda nie. Betul ke petunjuk Allah atau mainan manusia.

Dalam dok bebincang dan berlawak tue. Abah aku keluarkan sejadah semayang yang terlipat elok. Lalu di pegang nya satu bucu dan tarik ke atas. Sejadah tu pun jadi cam kedudukan cam gambar kat atas.

'Cepat amik gambar. Bagitau Sinar Harian' Kata abah aku.

Semua satu rumah gelak ngan abah aku. Ape da nak ajak paper datang. X best langsung.

Cuma menda ni aku nak cakap bahawa menda ni memang boleh di buat. Nak glamer free senang je.

Dengan kejadian ni ramai gak la yang berkunjung untuk melihat. Sekurangnya meriah la skit. Dan harap ramai la yang amik pengajaran. Gunakan sejadah semayang untuk semayang bukan untuk hiasan dan tunggu sejadah tu sembahyang sendiri.

Tapi kalo tengok, semua yang terjadi tue sejadah jenis baru. Yang keras. Xde sejadah lama yang lembik yang kalo nak angkat untuk berdiri dia akan terhampar gak. Kalo nak boleh try kat umah ye.

Aku tetap percaya dan terus percaya yang berkuasa hanya Dia, ALLAH SWT.

Tuesday, October 27, 2009

Semak

Semak da keliling kepala otak aku. Xmampu nak berpikir secara waras. hahahahahha....

Bebaskan aku dari medan perang ini. Medan perang dari jiwa celaru ini...

Kenapa perlu ada hasad dengki, benci, kasih cinta dalam dunia nie??

Ah...........Pedulikan semua...

Rasa nak je aku 'Henshin' jadi...........
Hensemkan kalo dapat jadi cam beliau...hahahahha

Ade pistol leser lagi. Leh tembak tembak...Duchum duchum duchum...

Tembak suma orang jahat. Kasi mati semua orang jahat. huhuhuhu....

Ape aku meraban nie...Dah dah...aku xtau nak tulis ape. Pala aku da blur nie. Da sambung sambung keje. Aku sambung layan blok TNB plak...

Monday, October 26, 2009

Kekasih Halal





ku telah lelah
memilih memilah mencari wanita
siapakah dirinya
yang kan menjadi kekasih halalku

tiba-tiba aku terpana
ada kejutan tak terduga

dia gadis berkerudung merah
hatiku tergoda tergugah
tak cuma parasnya yang indah
dia baik dia soleha

Dia gadis berkerudung merah
bawalah diriku padanya
takkan habis ku berdoa
jadi kekasih halalnya

jadikan diriku halal
memeluk halal menciummu
lekaslah jangan tunda
untuk menjadi kekasih halalku

itu itu dia gadis berkerudung merah
hatiku tergoda tergugah
tak cuma parasnya yang indah
dia baik dia soleha


PSP: Siapakan gadis bertudung merah aku???Siapa kekasih halal ku??


Wednesday, October 21, 2009

Gumbira

Hey...Hatiku gumbira skang.. Lalalalalala...Sambil menari tanggo

Gumbira sesangat cam apek kena nombor ekor satu juta, cam baru dapat keta ferari sebijik, cam baru pas nek roller coaster ke bulan cam baru pas wat bungee jump....Muaahahahahahahah....

Ya Puteri hadirlah dalam hidup ku. Dampingi la daku. Jangan dikau lepaskan.

PSP: Tuan tanah akan bercuti selama empat hari. Tuan tanah mahu pegi jumpe itu sama tuan majistret mau makan nasi kerabu bersama budu mau makan nasi ikan singgam mau makan pulut ayam mau makan nasi gomok mau makan akok mau makan laksam mau makan mee camboo mau makan lompat tikam mau makan......Dah dah....Berapa banyak mau makan da. Badan da besau sedar diri suar da sendat suma. Ok jangan rindu-rindu tau. Kalo rindu kasi miscoll sama balai bomba terdekat. Muahahahah....

Tuesday, October 20, 2009

BreakDown

Pagi tadi lepas srapan pagi, cam biasa la pepagi aku akan belek blog2 kekawan yang baru update (kalo terperasan la, kalo x mmg lambat aku tgk). Memang aku slalu baca blog pepagi, tue pun kalo xde keje yang urgent. Kalo x mmg aku wat keje dlu la.

Sememangnya keje aku da kurang aku just kena handle satu projek je. Projek lain da kasi kat opismate baru. Dia mmg staff JKR la (Aku bukan staff JKR...Menumpang je). heeheheheheheh....

Tapi ari nie aku ade keje skit, sebab Khamis Jumaat nie nak cuti jadi aku kena setelkan seblom cuti.

Tengah2 aku nak isi borang cuti (Microsoft Word), dalam masa sama aku run Musang Api. Dua tue je program yang run. Aku x run AutoCad ke Orion ke ape yang memang berat.

Tetiba dia bleh hang. Kalo takat kau nak taip 22/10/2009 pun sampai 5 kali hang. Memang aku hangin la. Aku pun restart la PC tue. Tetengok dia da xnak on. PC tue berkata-kata bahawa has 'Software or Hardware Error'.....Ciss...Memang kurang asam btol PC nie.

Aku try restart lagi. Masih xmau. Damn....Ari ni aku rasa xkurang 30kali aku dok on off PC tue dan godek ape yang patut.

Aku try gak godek nak copy fail2 kerja. Nyata sia-sia. Cam siot je.

Da pkul 5 aku da nyampah n geram. Mesin punch card jadi mangsa aku. Aku terus Punch Out.

PC....Bye bye....

Damn...Esok aku kena berdepan ngan PC rosak lagi.

Aku rasa nak je tukar amik IT plak...Citt....

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Masuk kali ni da 2 CPU aku pakai. Dua2 mengalami masalah yang sama. Window xleh load. Adakah sebab Mr.Virus dari fail lama yang aku copy dari CPU lama???

Atau sebab aku Main Blog??? tapi kalo sebab main blog. Laptop aku ni xpenah plak ade msalah camtu...Xpenah plak pakai Microsoft Excel atau Word leh hang. Nak siapkan satu job sampai berejam.

Kalo ikut spec laptop aku lagi cikai dari PC tue. RAM PC 4GB laptop aku baru 2GB. Processor xyah cite la...Hurmmm

Ke sebab aku ade badi menjahanamkan PC??? Bukan kabadi ok...

Hurm....Memang misteri btol..

Mintak malam ni jangan aku mimpi PC jahanam tue da...

Monday, October 19, 2009

Aku jua manusia

Hasil dari kepiluan hati akibat kekejaman manusia.


Kenapa aku dikau abaikan

Kenapa aku dikau pulaukan

Kenapa aku dikau campakkan

Kenapa aku dikau biarkan


Apakah aku tiada nilai

Apakah aku tiada bererti

Adakah kehadiran ku tiada diingini

Adakah aku amat dibenci


Apa sebenar salah ku

Apa sebenar dosa ku

Aku lahir kerna kamu

Kenapa kamu kejam padaku


Setelah noda-noda dosa

Akibat nafsu syaitan yang meraja

Kenapa perlu ditambah dosa

Kerna takut malu di dunia

Sanggup terima seksa neraka


Aku jua manusia benyawa

Aku juga punya harga

Aku punya hak di dunia

Berikan aku kasih dan cinta

Jadikanlah aku seorang manusia

Bukan sampah yang dicampak sesuka




PSP: Semoga kita dijauhkan dari musibah ini semua.

Kejam...

Nota iringi mayat bayi

PONTIAN: “Maafkan saya, saya terpaksa tinggalkan arwah anak saya dan tolong kebumikannya. Saya mangsa penganiayaan selamat bersalin Ahad jam 6.10 petang,” demikian isi kandungan sekeping nota ditemui bersama mayat seorang bayi lelaki yang ditinggalkan di depan Klinik Kesihatan Parit Haji Arif, Benut di sini, Isnin lalu.

Petikan dari Harian Metro, 19 Oct 2009

Pilu aku membaca artikel di atas. Patutkah tindakan perempuan di atas??

Siapa aniaya siapa?? Kenapa perlu hukum bayi yang tidak berdosa itu??

Kenapa pula kamu perlu menghukum??

Kenapa perlu sekejam itu, membunuh tanpa erti sesal??

Akan selesaikah segalanya hanya dengan sekeping nota 'Maaf'??

Bagaimana kamu akan memohon pada bayi yang tidak berdosa itu??

Oh, Dunia...Kejam nya manusia, lebih kejam dari zaman jahiliah...

PSP: Aku mahu anak yang comel....Comel cam aku...hehehehe

Maaf

Hari nie da 19 Oct 2009 bersamaan 30 Syawal 1430. Da genap 30 Syawal. Da genap sebulan bulan Syawal dan Syawal akan meninggalkan kita.

Kita xkan berjumpe lagi dengan Syawal 1430. Dan andainya panjang umur akan kita nikmati Syawal 1431. Tapi sempatkah kita menikmatinya?? Berpeluangkah kita??

Akan bertemukah kita 1 Syawal 1431 untuk memohon seribu kemaafan zahir dan batin untuk seribu kesalahan yang telah kita lakukan??

Kekadang sukar untuk kita melafazkan 4 huruf ini M.A.A.F. Dan ada juga bila kita memohon maaf pada seseorang tidak dapat ia maafkan.

Kenapa sukar kita untuk memaafkan?? Besar sangat kah salah dan silap dia pada kita?? Apakah kita terlalu sempurna sehingga tidak bersalah dan tidak boleh memaafkan?? Siapa kita??

Sedarlah kita semua hanya Hamba. Kita semua sama sahaja.

Segeralah memohon la maaf seandainya ada salah dan silap. Jangan malu atau segan. Seandainya tidak di maafkan. Itu bukan hak kita. Sekurang-kurangnya kita telah memohon maaf. Dan kita tidak tau sama ada esok masih ada atau tidak untuk kita. Jadi segeralah memohon maaf.

Pernah jua aku memohon kemaafan dan sukar diterima oleh insan tersebut. Kerna bimbang aku akan mengulanginya. Sememangnya aku tidak tau ape akan terjadi hari esok. Hari aku bersalah dan hari ni aku berdosa pada mu. Hari ini aku memohon maaf kerna aku tidak tau masih adakah esok untuk ku.

Aku jua tau masih ramai di luar sana yang masih tidak maafkan kesalahan ku. Kesalahan yang aku sedar atau tidak. Aku mohon kemaafan pada semua. Maafkan aku.

PSP : Maafkan aku sekiranya tulisan-tulisan dalam blog ini mengguris hati kalian. Maafkan juga andai aku tidak mengunjungi laman kalian. Aku hanya hamba yang menumpang kasih di sudut dunia. Maafkan aku Teman sekalian.

Sunday, October 18, 2009

Cahya

Tiada lagi erti cinta bagi ku
Tiada lagi erti rindu bagi ku
Tiada lagi erti kasih bagi ku
Kasih cinta dan rindu itu telah berlalu

Berlalu meninggalkan diri
Dalam kotak kegelapan ini
Tanpa cahaya yang menerangi
Hanya gelita menemani

Berikan aku sedikit cahaya
Agar dapat ku mencari arah tuju
Yang ada secubit bahgia
Untuk aku meneruskan perjalanku

Biarlah yang pergi itu pergi
Kerna aku tau diri ini masih disini
Meneruskan kembara diri
Mengubati duka nestapa hati ini

Aku pasti di sana nun jauh
Jauh di balik mentari
Pasti ada cinta dan kasih
Yang setia menanti diri ini










4

Si Biru
Si biru memang muka biru ari nie. Melawan tapi masih gagal. Nampaknya memang si biru juga xkebal. Tetap kalah. Skang da jatuh no. 2 belakang setan merah.
Chelsea 1-2 Aston Villa

Setan Merah
Setan Merah ari ni menang lagi. Berjaya jugak setan ni menewaskan si BW. Si setan merah berjaya dok no. 1 wat masa skang Beza 1 mata ngan si Biru.
Man Utd 2 - 1 Bolton

Burung Merah
Burung Merah ari nie memang lemah longlai. 2 kepak dia xde, cedera - Torres dan Gerard. Memang ari ni burung merah xleh nak terbang tinggi sebab terlanggar belon merah. Jatuh ke tanah burung merah. Kena ngap dengan Kucing Hitam.
Liverpool 0 - 1 Sunderland

Sang Meriam
Sang Meriam meletup 3 das ari nie. Sang Meriam kena tembak jugak sedas ari nie.
Arsenal 3 - 1 Birmingham



PSP : Aku da ngantuk....Selamat malam

Thursday, October 15, 2009

Gagal Lagi 3

Thanks sesangat kat kekawan sekalian yang xpernah jemu-jemu beri nasihat, dorongan, semangat dan pedoman pada aku. Korang semua memang best.

I love u all so much.

erk......Aku bukan gay ok. Aku bukan songsang. Tapi aku sayang semua kekawan aku xkira jantina. Hahahahha...

Pasal paper 4 insyallah aku akan cuba amik lagi. Aku akan cuba wat yang terbaik. Hopefully kali aku akan berjaya.

Sebelum aku berkenalan dengan Biar Kejam Jangan Keji, aku ada lagi satu kawan lama yang dok menemani aku dari sejak aku di sekolah lagi.

Kawan lama tu ialah Biar Kalah Jangan Mengalah.

Biar Kalah Jangan Mengalah.....Bagi aku bermaksud jangan penah jemu berusaha untuk berjaya. Biar Kalah Jangan Mengalah adalah sang juara sebenarnya. Yang tidak pernah kenal erti jemu mencuba untuk berjaya. Walaupun berapa kali gagal, tetap bangkit dengan semangat baru untuk berusaha dan terus berusaha untuk maju dan berjaya.

Tidak kenal erti kalah dalam hidup pasti akan membawa kita kepada kejayaan. Ingat dalam Islam yang biasa kita dengar Usaha, Doa dan Tawakal. 3 serangkai ini tidak dapat dipisahkan lagi.

Berusaha lah kita sekuatnya untuk berjaya. Senandainya masih gagal jangan terus mengalah, bangunlah dan berusaha lagi berserta dengan Doa dan Tawakal, Insyaallah kita akan berjaya.

Biar Kalah Jangan Mengalah. Berapakali kita jatuh adalah tidak penting yang penting adalah berapa kali kita bangkit dan terus berjuang.

Sekian......

PSP: Aku akan terus bersemangat dan kuat..

Gagal Lagi 2

Biar aku jelaskan Paper 4 SHO nie camne dulu, kertas ni memerlukan kita untuk wat satu paper work tentang hazard yang wujud kat tempat keje kita dan cara mengatasi hazard tersebut. Untuk wat paper work ni kita diberikan masa selama 6 minggu. Paper work nie kena hantar sebelum due date dia.

Selepas tue kita kena buat presentation pasa paper work kita, biasa sebulan selepas kita anta paper work tersebut. Kita kena present depan 2 orang panel. Diorang ni biasa otai-otai dalam bidang safety. Ada dari memacam orang dan ade jugak yang ade title Dr. yang akan jadi panel.

Akhir presentation akan ada sesi soal jawab. Time ni la akan kuar soalan yang di luar jangkaan. Yang wat aku fed up adalah bukan untuk wat paper work, atau present. Tapi adalah untuk jawab soalan yang memacam nie wat aku fed up.

Kekadang aku rasa diorang ekspek kita yang baru setahun jagung dalam bidang nie tau seperti diorang yang dah bertahun2 (ada jugak sampai berpuluh tahun) dan hafal semua undang2 dalam buku OSHA dan FMA tue. Tue yang aku fed up. Serius.

Diorang nak kita bagi penerangan cam diorang bagi penerangan yang penuh ilmu di dada. Kekadang soalan yang di tanya tue di luar apa yang korang present. Damn....

Ok la...aku malas nak ingat menda yang lepas tue. Ok....

Tutup buku...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku cukup terharu mendengar kata-kata kekawan blogger sekalian, yang telah memberi aku semangat supaya aku terus mencuba sampai berjaya. Aku xnak reply cam biasa sebab aku rasa semuanya aku akan reply ngan ucapan terima kasih. Jadi aku buatkan entri nie.

Kita tidak pernah kenal dan berjumpa
Apatah lagi untuk bertentang mata
Perhubungan kita hanya melalui tulisan bertinta
Tapi rapat bagaikan saudara

Aku tak pernah tau kamu bagaimana
Aku tak pernah tau kamu dimana
Tapi aku tau kamu ada
Tapi aku tau kamu setia
Datang memberi semangat dan dorongan
Dengan kata-kata yang amat berharga
Lebih bernilai dari emas permata
Itu lah erti kita bersaudara

Kata-kata mu buat ku bangkit semula
Kata-kata mu buat mataku berkaca
Aku tidak tau bagaimana caranya
Untuk aku balas semuanya
Hanya jutaan terima kasih mampu ku ucapkan

Gagal Lagi

Bulan 8 ari tue aku ada amik paper 4 SHO. Dan ari nie result dia kuar. Tengok je result aku hampa.

Aku gagal lagi kali nie walaupun kali kedua aku amik.

Skang nie aku cam da fed up. Aku rasa da malas nak ulang lagi paper tue.

Nak mencuba nasib lagi aku da lemah sesangat.

Dah...Fokus je pada kerjaya aku skang ada rezki aku cuba lagi len tahun.



Layan lagu nie lagi baik daari pikir menda da lepas..

Semangat kembali la kau..Jangan tewas...

Wednesday, October 14, 2009

MC

Pagi tadi kat opis adakan meeting untuk jamuan hari raya pada Jumaat nie. Dan tugasan aku adalah kena tolong buat hiasan dan jadi MC untuk majlis tue.

Sumpah perkenan pengurusi mesyuarat memnita aku jadi MC. Punye la banyak lagi otai2 dalam opis tue dan pegawai2 tinggi yang tetap, aku yang sekadar menumpang dan menymak ni jugak dia nak suh jadi MC. Adoiyai....

Aku try, aku sahut cabaran walaupun aku tau aku xde bakat...kahkahkahkah

Xpenah sepanjang hidup aku jadi MC majlis, tetiba aku plak yang kena kali nie. Hancusss..........

Da la aku gugup untuk berdiri di khalayak ramai. Aiseymen...Siap ade VVIP tue. Camne aku nak cakap pembuka kata nie? Kang ade jugak kuar my Klate slang kang, kasi VVIP nganga skit...

Ada sesapa leh cadangkan teks ucapan x??

PSP: Perlukah aku MC pada hari tersebut untuk mengelakkan jadi MC???

Safety Harness

Safety Harness atau dalam bahasa Melayu nya 'abah-abah'. Kalo ikut undang Keselamatan dan Kesihatan, setiap kerja yang tinggi dari 2m da kena pakai safety harness nie. Biasanya kerja-kerja construction, pembersihan bangunan biasa pakai harness nie. Yang x pakai pun banyak jugak.Ni rupa safety harness. Hensem kan pakai menatang nie. Aku ingat kalo awek pakai pun cun jugak.

Tujuan harness ni adalah untuk mengelakkan pekerja dari terjatuh. Memang la kalo nak jatuh-jatuh juga tapi sekurang-kurangnya ada langkah pencegahan. Walau bagaimana pun, harness ni kena pakai dengan btol kalo salah pakai pun leh akibatkan kecederaan cam dalam gambar kat bawah.


Gambar dari risalah yang aku dapat dari emel.

Gambar nie adalah akibat salah cara pemakaian harness iaitu terlalu longgar. Oleh itu, sesapa yang terlibat tolong la check bebetol pakerja yang pakai harness. Sakit woo kalo jadi camni.

PSP: Aku minta maaf kalo ade yang tersinggung ngan picture kat atas. Mencegah lebih baik dari mengobati.

Tuesday, October 13, 2009

Kerja

Satu malam yang hening, aku lepak ngan sorang kawan.

'Di, mu nak kija x?' tanya kawan aku.

'Keja ape? Aku mmg dok pikir nak cari pat-time nie' kata aku.

'Keje ni gaji mahal tapi xde life la' kata kawan aku lagi.

'Aku xkisah janji berbaloi dah la. Keje ape?' tanya aku.

'Keje pembunuh upahan.' kata kawan aku.

'Kalo aku xjadi kawen. Set je. kahkahkahkahkah!!!!!' aku gelak besar.

Gila ape keje nak amik nyawa orang. Walaupun x sayang nyawa sendiri tapi aku sayang nyawa orang keliling aku.

Sayangi lah keluarga anda....

Monday, October 12, 2009

Detik Itu

Detik itu
Pasti datang menjemput ku
Pasti akan menemani ku
Pasti aku akan berlalu
Meninggalkan mu bersama dunia mu

Bila tiba detik itu
Jangan kau titis airmata mu
Jangan kau tangisi pergi ku
Jangan kau sesal apa yang berlaku

Bila tiba detik itu
Kuat lah dikau jangan sekali kau layu
Tabah dikau menerima khabar itu
Pergi ku bukan kerna aku mau
Pergi ku bukan kerna aku benci kamu
Pergi ku kerna ini takdir ku
Tercatat sudah semua bagi ku
Pejalanan ku tamat bernoktahkan batu
Dua batu yang menjadi tanda abadi jasad ku

Bila tiba detik itu
Tolonglah doakan aku
Jangan dikau lupakan aku
Seandainya dikau adalah rusuk ku
Pasti kau kan jadi bidadari ku
Yang abadi sepanjang waktu

Sunday, October 11, 2009

Plaza Tol Pertama

Kenangan yang terjadi kira-kira 2 tahun lalu. Masa tue aku kerja kat Perling, Johor. Buat kerja-kerja transmission line. Ada satu hari PM aku datang ke Johor bersama dengan CEO kompeni aku (seorang pemegang PHD).

CEO aku ni nak pergi ke Pasir Gudang manakala PM aku nak ke Perling. Jadi CEO aku meminta aku dan supervisor(SP) aku amik PM aku.

'Aku tinggal PM ni kat plaza tol' kata CEO aku.

'Plaza tol mana?' tanya SP aku.

'Nanti da nak sampai aku bagitau tol mana' jawab SP aku lagi.

Dalam 15 minit kemudian, telofon tangan membebel lagi. Tengok CEO aku call.

'Ko datang amik PM ko kat Plaza tol nie' kata CEO aku.

'Plaza tol mana?' tanya SP aku.

'Plaza tol pertama' jawab CEO.

'Plaza tol mana tue?' tanya SP aku lagi.

Aku terbayang-bayang plaza tol Batu Pahat dah. Gile ape orang tua nie tinggal PM aku kat Batu Pahat.

'Plaza tol pertama yang kita jumpe kalo drive dari KL ke JB la.' jawab CEO aku.

'Ala plaza tol yang pertama tu yang ade area kilang kat tepi highway tue.' sampuk PM aku.

'Aku tinggal dia sini je. Mu datang cepat amik dia. Aku nak gerak dah nie' kata CEO aku lagi.

'Ok.' jawab SP aku.

Dekat 45 minit jugak la PM aku dok melangak kat tol tue sementara tunggu kitorang sampai. hahahha.....

Memang cam aku da agak Plaza Tol Pertama tue adalah Plaza Tol Skudai. Sampai skang aku ingat. Pertama kali aku dengar nama Plaza Tol Pertama.

Saturday, October 10, 2009

Tinggi

Walaupun ketinggian aku agak tinggi, belajar pun pasal bangunan yang tinggi.

Merekabentuk bangunan yang tinggi yang lebih dari setingkat.

Sentiasa berangan untuk terbang tinggi di awan biru.

Bercita-cita tinggi dan penuh dengan daya imiginasi yang tinggi.

Tapi semuanya tidak menjamin aku dari takut pada ketinggian. Serius aku gayat bila berada di tempat tinggi. Walaupun penah panjat menara tranmission line.

Aku tetap takut pada ketinggian.

PSP: Aku benci mimpi jatuh bangunan tinggi. Penat............

Friday, October 9, 2009

Aku Dan Blog

Sejak Julai 2008, aku mula dok main blog nie. Sekarang dah setahun lebih aku dok tulis menda alah nie.

Pada mula memang aku main menda ni untuk memain, saje gatal tangan nak menulis walaupun aku tau aku bukan sehebat sasterawan negara A. Samad Said, bukan sehebat penulis novel triller no.1 Malaysia - Ramli Awang Murshed tapi naluri aku tetap nak menulis.

Masa memula menulis memang aku x tulis pun, just copy paste dari emel yang aku rasa menarik. Skang pun ade lagi yang aku copy paste dari emel. Dulu aku tulis sebab aku bosan asyik dok main friendster je. Masa tu aku xkenal lagi 'buku muka'.

Memula aku namakan blog nie Fly's blog. Sebab nya aku suka lalat. ehhh...Silap. Aku selalu berangan yang aku boleh terbang. Terbang bebas tanpa halangan. Menentukan arah tujuku sendiri menetapkan matlamat yang satu.

Kemudian xsilap aku akhir tahun 2008, semasa aku bekerja di Terengganu. Aku mula tulis apa yang aku rasa dan yang aku tengok. Baru nak ada perasaan time nie. hehehehe...Baru nak serius nak menulis blog.

Nama blog pun aku tukarkan 'Biar Kejam Jangan Keji'. Kata-kata yang keluar dari mulut aku semasa dok kutuk-mengetuk ngan kawan. Kutuk-mengutuk tapi hati gembira. Mulut jahat biasa la.

'Biar Kejam Jangan Keji' - Kejam bukan lah bermaksud bunuh orang, rogol, ragut atau samseng jalanan. Kejam yang aku maksudkan adalah jadi diri sendiri yang sebenarnya walaupun kelihatan kejam di mata orang lain. Xyah nak berlakon baik bagi aku tu sangat la keji. Senang cite xyah hipokrit.

'Biar Kejam Jangan Keji' memang bawa banyak makna dalam hidupku. Di sini segalanya bagi aku. Disini tempat aku melepaskan geram, berkongsi suka duka nestapa. Di sini jua lah aku kenal korang semua.

Sape korang tue??? Korang tue adalah kau, kamu dan kalian yang xpernah aku kenal rupa wajah, bentuk bodi, warna kulit, kaler rambut, saiz kasut, saiz baju, saiz seluar......Tapi disini telah menghubungkan kita. Atas dasar satu tulisan yang menjadi perhubungan dalam dunia maya ini.

Terima kasih atas sokongan kalian.

Thanks....

Antara Padang atau Bagan Pinang

Tajuk kat atas xde kena mengena pun kan apa yang aku nak cita pon. Wat ape aku nak campur pasal Padang dan Bagan Pinang.

Antara realiti yang pasti dan fantasi yang kabur nan kejauhan??

Mana satu harus ku pilih??

Realiti yang dekat untuk ku capai dan gapai dengan Fantasi yang belum pasti??

Membuat pilihan bukan lah sesuatu yang mudah. Kekadang aku merasakan diriku lebih di alam fantasi dari alam realiti. Ku slalu terlupa akan alam realiti ku, ku hanyut dalam fantasi.

Terima kasih wat semua kekawan yang terus memberi dorongan pada aku untuk terus kekal di sini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Perlukah sebab dalam cinta??

Perlukah paksaan dalam cinta??

Adakah cinta itu adil??

PSP: Perlu ke sampai guna-guna untuk mendapatkan cinta?? menghancurkan hubungan orang lain??

Thursday, October 8, 2009

Layan



Aku tidak akan pernah menyesal....Cuma kecewa pasti akan bersamaku...

Kejam

( Foie Gras)


Foie Gras means "Fat Liver"

It's a luxury menu that originates from France

But this dish comes from FORCE FEEDING a goose to make them develope FATTY LIVER DISEASE.




this is the "wonderful" dish !



The geese are forced feed!




The metal pipe pass through the throat to stomach ...even to the extend if it does not want to eat anything to make the liver bigger and fatter



Cages are very small and they are force to stay in one position to avoid using energy, thus converting all food into fat.



Sadness seen in their eyes

Their legs were bloated from long standing everyday. No sleep because they will be caught to eat again

Useless as they try to defend themselves



This is there life !




They are forced to eat until they are dead



The left who survive have crammed to be inflamed asses..blood easily come up with the stool

Not only mouth hurt, throat hurt , all time stomach ache from the food , Fat to bloated legs , no sleep , no exercise and no free movement for life to



This is the liver that becomes unusually big like this and then canned



Stop eating this di sh. STOP THE TORTURE AND CRUELTY.
STOP THE DEMAND AND THE SUPPLY, SUFFERINGS AND TORTURE OF THESES CREATURE WILL END.

Wednesday, October 7, 2009

Diari Raya 2009 siri 2

Sehari sebelum raya, semua dok bergembira. Hari buat ketupat. Semua pakat dok senyum lebar. Biapun uncle mohor besar belum buat penampilan kedua beliau dikaca televisyen pada tahun 2009 dengan ayat glamernye 'Setelah diperkenankan oleh....'.

Semua dok sibuk buat kek raya, biskut raya, ketupat, tapai dan lain-lain.

Aku kat umah cam biasa la rilek-rilek je. Hehehe..Memang jenis malas. Ye la yang sibuk adik aku je ngan akak aku dok wat biskut kat dapur.

Petang tue aku ngan abang aku plan nak gi amik ma aku kat kedai dia meniaga. Sebabkan masih awal, kitorang plan singgah umah nenek jap. Lepak sana dulu. Lepas asar baru gerak gi kedai ma.

Sampai umah nenek dah penuh ngan pakcik2, makcik2 dan sepupu-sepapat. Ade yang sibuk kat dapur ada jugak yang sibuk dok tengok tv. Memacam ado.

Kat dapur makcik, pakcik dan nenek sibuk dok siapkan sup tulang untuk wat juadah bukak posa. Ari last, da ramai kat umah so masak sup tulang pun pakai kawah. Intai punya intai, semua orang ada abang sulung aku je xde kat umah nenek.

'Abe lie, mano?' tya aku pada abg P aku.

'Ado umah tue' jawab abg P dan berjalan gi panggil abg lie aku kat umah dia.

'Xdok orang nyahut. Tido kot' jawab abg P.

'Bedil bola ado x? Cucuh lempar bawah umah la.' cadang aku.

'Molek jugo' kata abg P. Lalu cucuh mercun bola dan baling ke bawah umah abg lie aku.

Kbaboommm....

'Ooppppss!!!Ishhh!!! Ishhh!!! eeeahhhh!!! Ahhh!!! Mak kau' titiba pakcik aku melatah sambil membuka langkah silat pulut yang memang sumbang gila. Gaya ultramen nak fire pun ada gak aku tengok.

'Sapo cucuh? Budak bertuah btol' kata pakcik aku lagi.

'kihkihkihki' aku dan abg P bagai nak pecah perut gelak kan pakcik aku. Ingat nak kejut kan abang aku tapi salah skill punye pasal, mercun bola tue meletup ngam ngam kat kaki pakcik aku yang dok basuk kaki lembu.

Tersepit

Tersepit. Serba salah. Dan penuh rasa bersalah itu lah keadaan aku sekarang. 'Di luah mati emak, di telan mati bapak' tue kata pepatah. Aku skang nie 'Di luah aku mati, di telan pun aku mati'.

Pening. Kalo ikutkan hati dan perasaan aku memang aku xmahu teruskan semua ni. Cukup la setakat ni. Semuanya da tiada lagi bagi aku. Cuma perasaan kesian sahaja wujud dalam hati ini bukan lagi cinta dan sayang.

Perihalnya skang nie...Biar lah aku jelaskan secara ringkas.

Sebenarnya aku sudah bertunang, dan merancang berkahwin next year. Setelah banyak yang di lalui dan kurang persefahaman, perasaan cinta dan kasih aku pada dia da makin tawar. Yang ada cuma kesian.

Memang kami sering bergaduh. Tiap kali berbincang isu sama akan timbul. Dan gaduh jua.

Aku bukan apa. Aku kalo bleh nak berkahwin sekali je seumur hayat aku. Walaupun lelaki bleh kawin 4. Dan aku xnak perkahwinan berakhir dengan penceraian.

Banyak sudah aku lihat di sekeliling aku. Membuatkan keraguan di hati menebal.

Pening aku memikirkan semua ini. Ramai yang menduga kerna wujud orang ke-3. Walhal tidak sama sekali.

Sekarang aku rasa lebih selesa bersendirian. Lebih selesa bersorangan dari berpasangan.


PSP: Maafkan aku wahai insan disekeliling ku. Dan terima kasih kerna ada untuk ku.

Tuesday, October 6, 2009

Mesyuarat Tingkap

Semalam tengah dok rest. Dok menung syiling cuba test power kot-kot leh kuar leser dari mata cam 'cyclop' ke? Ternyata hampa. Aku hanya manusia biasa. Bukan superhero dalam cite komik or siri-siri power rangers, gavan, masked rider atau yang seangkatan dengannya.

Dalam dok menung, tetiba tepon tangan ku buat bunyi bising dan bergedek2 cam itik nak lapar dedak. Tengok bapak aku call.

'Hah, wat pe??Tido ke?' tanya bapak aku.

'X lagi. On the way ke bulan.' jawab aku.

'Hurm. Memang xde menda len. Ni kat umah tengah ade mesyuarat tingkap. Pakcik dan nenek pun ada skali' kata bapak aku.

'erk...Mesyuarat tingkap. Nape plak??' tanya aku yang blur.

'Pasal kau la. huih....Jap pakcik ko nak cakap.' cakap bapak aku lagi.

'Hah..Camne nie?? Muktamat ke keputusan nie?' tanya pakcik aku.

'Ye, uncle. I kunci lirik nie!!' ish....Nak mampus jawab camtu ngan pakcik aku. Ngan bapak aku bleh la.

'Ye. Muktamad dah' jawab aku.

'Ke ada sebab lain nie??Kena paksa ke ape ke??' pakcik aku cuba menduga.

'Xde la. Memang sebab diri sendiri je.' jawab aku.

'Ok la kalo gtue. Sebab menda bukan main2 dan bukan untuk sehari dua.' jawab pakcik aku.

-Tamat-

Ye, keputusan aku memabg da muktamat. Aku minta maaf kat famili if aku mengecewakan. Mungkin korang kesal ngan apa yang terjadi. Tapi hanya aku yang tau hal sebenarnya. Maafkan aku.

Pelangi indah itu makin suram dan tidak lagi bersinar. Mungkin pelangi itu bukan milik ku.

Monday, October 5, 2009

Serabut

Semalam aku cukup serabut, nak lelapkan mata pun susah. Last-last aku amik pil resdung, telan. Sebab aku tau dia leh wat aku tido.

Memacam yang bermain kat fikiran aku sekarang nie.

Mungkin juga kepala aku bersirat camni sebab aku sudah jauh terlajak.

Alhamdulillah. Syukur. Ari nie kepala aku sudah sedikit ringan. Masalah yang berselirat tue da sedikit meninggalkan aku.

Aku jua sudah membuat keputusan dan keputusan nya tetap jua sama. Menunggu pelangi indah itu muncul kembali.

Senyum.... Indahnya hidup.... Cuma aku terlupa menghargainya....

Renungan

PESANAN Imam Ghazali:

Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?

Murid 1: Orang tua

Murid 2: Guru

Murid 3: Teman

Murid 4: Kaum kerabat

Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu
janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan
mati ( Surah Ali-Imran :185).



Imam Ghazali: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?

Murid 1: Negeri Cina

Murid 2: Bulan

Murid 3: Matahari

Murid 4: Bintang-bintang

Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU
Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu.
Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari2 yg akan datang dengan perbuatan
yang sesuai dengan ajaran Agama.



Imam Ghazali: Apa yang paling besar didunia ini ?

Murid 1: Gunung

Murid 2: Matahari

Murid 3: Bumi

Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al Araf:
179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita,
jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.



IMAM GHAZALI Apa yang paling berat didunia?

Murid 1: Baja

Murid 2: Besi

Murid 3: Gajah

Imam Ghazali: Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ).
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak

mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah
pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah
SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

Imam Ghazali: Apa yang paling ringan di dunia ini ?

Murid 1: Kapas

Murid 2: Angin

Murid 3: Debu

Murid 4: Daun-daun

Imam Ghazali: Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah
MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat



Imam Ghazali: Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?

Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali: Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ! ini adalah
LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati
dan melukai perasaan saudaranya sendiri

Tag Kak Qaseh

Kak Qaseh

Peraturan:
Letakkan gambar sewaktu kecil anda. Adalah baik sekiranya anda m
enulis 20 perkara yang orang tidak tahu semasa kecil anda. Pada penghujung entry, anda harus memilih 5 orang untuk ditag. Anda amat bertuah jika ditag saya sebab saya ingin tahu lebih lanjut tentang zaman comel anda dulu.

1. Penah kena hambat ngan angsa sampai nangis. Seb bek ma ada. Sayang ma

2. Kena kejar ngan abah bawa rotan sebab mandi baruh (tali air). Balik umah kena piap.

3. Kena rotan ngan abah sebab gi mandi laut ngan abang.

4. Nangis sebab kena tegur ngan abah masa ngaji Quran.

5. Dulu kekecik blaja kat Taski semua doa amalan ingat. Skang...huh hampeh.

6. Suka gi igat (tangkap) ikan karin (ikan laga) ngan ikan spila. Pastu letak dalam btol gelap dan tanam dalam tanah nak we bekeng...hahahah..tapi last semua mati. Jahatnya aku.

7. Dulu orang panggil aku adik. Sebab bongsu tapi skang da ade 3 orang adik. Title tu betahan sampai aku aku darjah 3 je.

8. Ada makcik-makcik (jejiran) cakap aku kurang ajar sebab dia melaung panggil nama aku dan aku melaung balik jawab kat dia. Kurang ajar ek camtu???

9. Ramai kata aku sombong sebab aku susah senyum. Skang pon...hurmm

10. Aku suka main ngan kambing bapak aku. Dan kena kejar ngan kambing jantan bapak aku sebab usik bini dia..hahahha

11. Suka lastik burung walaupun sekor pun aku lastik x kena.

12. Suka mancing ikan we (haruan) tapi xpenah aku dapat pun.

13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

Untuk no 13-20 saya da xtau nak tulis ape...sebab lupa..mintak maaf ye..terutama pada kak Qaseh.

Gambar xde sebab memang xde gambar masa kecik. heheheh..

Orang yang nak aku tag:
1) Kamu
2) Dia
3) Kau
4) Hang
5) Demo

Sekian terima kasih


Friday, October 2, 2009

Baik

Perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik.

Perempuan yang dahulunya pernah menjadi 'pelacur' dan telah bertaubat. Menginsafi kisah silamnya. Biasanya perempuan seperti ini tetap di lebel sebagai 'perempuan sundal' oleh masyarakat sekeliling dan termasuk kaum hawa lain. Siapakah yang lagi baik 'bekas pelacur' atau kaum hawa yang melebelkan 'sundal' itu??

Lelaki yang dahulunya kaki pukul, kaki minum, merogol dan pernah membunuh. Tetapi telah bertaubat dan kembali ke panggal jalan. Adakah beliau itu baik??

Atau seorang lelaki yang skima yang memakai suar atas dari pusaat, tigh-in rapat, rambut belah tepi, spek mata 5-inci, tidak merokok dan gigi putih cam salji itu baik??

Apakah sebenarnya baik dan jahat itu??

Siapakah kita untuk melebelkan itu ini??

Kisah lalu kita ketahui, tetapi adakah kita tau masa depan??

Sejarah adalah masa lalu yang tidak mungkin dapat di ubah kembali. Merancang masa depan yang gemilang lebih baik dari mengenang sejarah silam yang suram.

Bagi aku, biarlah pasangan aku itu menghormati, patuh, taat dan setia pada Agama, aku dan dua ibu dua bapa serta 2 keluarga besar. Seandainya ada kurang salinglah tegur dan bimbing. Belajar dan mengajar.

Sejarah silam yang berwarna hitam putih jingga kelabu ungu hijau merah biru, yang suram yang bersinar itu hanya lah masa lalu. Memasing mempunyai masa lalu. Aku jua begitu.

Mahu yang sempurna, tiada yang sempurna. Yang sempurna hanya Dia, Allah swt.

Aku hanya perancang, penentunya hanya Dia, Allah swt. Semua ini telah tertulis sejak dari luhmahfuz lagi.

Di atas adalah luahan pendapat aku pada seorang kawan yang meminta pandangan aku.

PSP: Aku bukanlah lelaki yang BAIK. Harap Maklum!!!!

Thursday, October 1, 2009

Suara Hati

Hiba hampa dan hati yang sepi

Siapa tau siapa peduli

Hanya sendiri yang tahu hati ini

Tidak ku pinta kau pahami

Tidak ku rayu kau menemani


Ingin ku lepaskan kau

Ingin ku bebaskan kau

Pergi la di kau jauh dari ku

Bebaslah kau terbang di langit nan biru


Jangan kau toleh kembali

Maju kau menuju pelangi


Di sana bahgia menanti mu

Di sini derita ada dengan ku

Sejahtera di kau di alam baru mu

Biarkan aku bersama igau ku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...