Wednesday, October 14, 2009

Safety Harness

Safety Harness atau dalam bahasa Melayu nya 'abah-abah'. Kalo ikut undang Keselamatan dan Kesihatan, setiap kerja yang tinggi dari 2m da kena pakai safety harness nie. Biasanya kerja-kerja construction, pembersihan bangunan biasa pakai harness nie. Yang x pakai pun banyak jugak.Ni rupa safety harness. Hensem kan pakai menatang nie. Aku ingat kalo awek pakai pun cun jugak.

Tujuan harness ni adalah untuk mengelakkan pekerja dari terjatuh. Memang la kalo nak jatuh-jatuh juga tapi sekurang-kurangnya ada langkah pencegahan. Walau bagaimana pun, harness ni kena pakai dengan btol kalo salah pakai pun leh akibatkan kecederaan cam dalam gambar kat bawah.


Gambar dari risalah yang aku dapat dari emel.

Gambar nie adalah akibat salah cara pemakaian harness iaitu terlalu longgar. Oleh itu, sesapa yang terlibat tolong la check bebetol pakerja yang pakai harness. Sakit woo kalo jadi camni.

PSP: Aku minta maaf kalo ade yang tersinggung ngan picture kat atas. Mencegah lebih baik dari mengobati.

16 Pandangan Kekawan:

Koyuki said...

eeeeee...

tolongggg

gmbr ape tu..

kite tak sempat tgk pon..terus scroll down..

takut

~0~ said...

Koyuki
gambar scrotum terkoyak

BuLaN iTu aKu said...

geli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zaki said...

yang abg tahu tak de pulak safety harness yang dipakai kat bhg tu....

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

wow!!!

~0~ said...

BuLaN iTu aKu
opsss...

Zaki
mungkin terkena tali yang ikat bahagian kaki tue kot...

imHepPie said...

wuuu ngeri tul gambo

sI tEDI said...

erk!! oOooo! OK!

:: nurhayati :: said...

la gambar tu ke...xyh letak la...takot!!!

sharamli said...

"Hensem kan pakai menatang nie. Aku ingat kalo awek pakai pun cun jugak."

kesan dy kal0 awek pakai cun jgk ke?

Yunus Badawi said...

Masalah utama dgn pemakaian safety harness ni ialah nak cari strong point nak ikat benda ni terutama masa pembinaan. Apapun harness ni lebih baik dari safety belt.

faiz said...

nak wat aktiviti abseiling/repelling pun kena pakai jugak.. and bila pakai harness tue make sure letak betul2 ye tak..

sosal dahulu pendapatan..kan.kan...

The Reds said...

adeii mmg sakit la kalo kena kt situ

The Hobbit Frodo said...

hohohoho

ingat semua akak2 adik2 abang2 ~ pasang betul2. Susah bila dah jadik camni. "Harta pusaka" kita kene jaga selagi daya. Nyawa x ternilai harganya. xixixi


Utamakan keselamatn!


xoxo

kay said...

giler kentang..terkepit2 pulak aku..haha..aduh..pedih2..

~0~ said...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr
ehrmmmmmmm

imHepPie
hehehhe

:: nurhayati ::
nanti xtau kalo xletak...

sharamli
xkaji lagi la sha

Yunus Badawi
btol tue YB.

faiz
ye kak...sesal kedian bubye lor...

The Reds
memang pon

The Hobbit Frodo
zuriat kat situ tue...sygi la ia...hahhaha

kay
sabau k

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...