Monday, January 9, 2012

Aku : Left Right Or.......? # 2


Cerita ini tiada kaitan dengan Aku : Left Right Or.....?

Kisah ni terjadi dalam 3 tahun lepas. Masa tu aku bekerja kat Kuala Terengganu Darul Imam atau secara speksifik dan lagi sainstifik kerja kat Pantai Tok Jembal. Banyak kenangan best aku kerja kat sana dan juga ngan kekawan yang memang best. Yang lagi best time memalam gi lepak kedai Tomyam kat depan UMT ngan harapan nak skodeng awek-awek UMT dan UDM yang best. hehehehe

Suatu petang yang hening dan panas tak terik sangat, aku mengularkan diri ke Pejabat KWSP yang dok dekat sebelah ngan MYDIN KT dan juga Perputakaan kalau tak silap aku. Ala dekat trafik light lepas jambatan nak menghala ke Kuala Terengganu kalau kita dari Seberang Takir. Hah....Belok kanan korang terus je jump KWSP kat situ.

Aku gi KWSP bukan nak wat aduan ke apa. Apatah lagi kalau nak beli apam balik. Sebab kat situ memang tak de jual apam balik. Aku nak gi nak amik penyata KWSP je. Saje je nak update tengok. Walaupun aku tau jumlah nya masih belum cecah 5 angka pun masa tu. hehehehe

Aku terus beratur je dekat kiosk automatik yang di sediakan. Skang zaman teknologi senang je semua menda. Memula aku masukkan IC pastu pilih bahasa. Dan terus je ikut arahan mesin tue. 

"Sila tekapkan cap jari kiri anda"

Aku pun tekap. Tak leh baca.

"Sila tekapkan cap jari kiri anda"

Aku tekap lagi. Gagal lagi.

"Sila tekapkan cap jari kanan anda"

Aku tekap lagi sekali. Gagal jugal. Badan dah berpeluh. Apesal tetiba tak jadi ni. Aku pun tak puas hati. Lantas gi ke kaunter pertanyaan untuk mintak bantuan. Tuah badan ada akak yang comel lote molek sungguh kat kaunter sudi layan aku.

"Kak, saya nak amik penyata tapi tak boleh kat kiosk tu. Boleh tolong tak?" 

"Jom ke Kiosk tu. Saya bantu awak" jawab akak tu ngan senyuman manis menawan. Aku pun ikut je la akak tu dari belakang. Dia mintak IC dan tolong buat suma. Mesin tu cam biasa mengarah je kejenya.

"Sila tekapkan jari kiri anda"

Aku pun angkat la jari aku nak tekap. Baru je nak tekap.

"Dik, jari kiri dik." tegur akak tu yang comel. 
Baru aku perasan aku angkat jari kanan. Patutlah xboleh dari tadi. Bila mesin tue suh kiri, aku tekap kanan. Bila mesin suh kanan, aku tekap kiri. Patut la.

Bila dah selesai dapat penyata. Akak comel tu berlalu pergi. Seb baik akak comel melayan aku jadi tak la malu sangat. hehehehe...... Tapi untung juga silap. Boleh sembang ngan akak comel. heheheh


Heykawan : Ni lah kalu dah jenis degil. Lain yang di suruh lain yang di buat.

37 Pandangan Kekawan:

cheqna said...

hahahahaha
kene tengok betul2..=)

Lifesaver Hamzah said...

alasan ko je tu kan??ko saja buat2 tak tau kiri ke kanan...kan?aku tau la perangai ko.haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

haha..xtgk betul tu..hihi..

Yellow said...

heh.... nak gelak boleh tak???

wei aku pon slalu mcm tu, siap silap masuk bank lagi!

QueeN TerataI said...

hehehe dah agak dah mesti tekap jari kanan.. mmg la x boleh... arahan utk tgn kiri.. moral of the story dlm kehidupan ni patuhilah arahan dan undang2 insyaAllah semua berjalan dgn lancar...

syarih said...

kalau dah arahan macam tu kena ikut lah...kalau dak tu nanti tak dapat duit lah atau kena denda la pulak..hik3

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Adik mintak tolong akak, dan akak pula sudi tolong adik ..... untung jadi adik ni !

Cik SHiNJU said...

Ko kenape? hahaha...
confuse ngn tangan sdiri yep..
ke tak percayakan mesin? ;)

titan said...

biasalah tu. tak mesra mesin lagi..

eMMe said...

aduyai..camner leh tak prasan jari kanan kiri ni, hahaha...malu tau...kalo akak comey takpe la, heeee~

Anonymous said...

klu ko bawak kete. ko xtau direction..ko call org tanya...org tuh kata kiri ko pg kanan ek..org tuh kata kanan ko pg kiri..

pastuh ko sesat ko marahkan org tuh kan....


haishhhhh......

Anonymous said...

cik anon tuh adalah aku...-aleesn malas nk login.

aleen malas nk login said...

jujur x aku nih haa?

Denaihati said...

penting jugak akak comel jaga kounter, boleh hilang marah sekejap. he..he
ada tanya akak tu dah kawin ke belum, mana taukan...

KhaiRin - anies said...

hang tidoq ka ms tu? heheheheh

kakcik said...

Bukanlah salah jari ditekap... hehehe... :)

jedi said...

@cheqna
hehehe....jenis gelojoh...

jedi said...

@Lifesaver Hamzah
ye baik ibu....ku patuh lepas nie...hahahha

jedi said...

@nuyui a.k.a miss YUI
mmg x tengok pun...heheheh

jedi said...

@Yellow
silakan gelak...heheheh

jedi said...

@QueeN TerataI
tu la pasal...kita hidup kena ikut peraturan

jedi said...

@syarih
aku jenis derhaka skit.

jedi said...

@luahfikiran ... mari kita
ye saya mmg adik...heheheh...

jedi said...

@Cik SHiNJU
aku nak test mesin tu cekap ke x???

jedi said...

@titan
mesin tu x mesra aku kot...hahahah

jedi said...

@eMMe
x malu sangat sebab akak tomei...hehehe

jedi said...

@Anonymous
tgk komen pun aku da leh agak kau Aleen...hehehe

jedi said...

@Denaihati
Siap dah minta no HP lagi...hahahha

jedi said...

@KhaiRin - anies
bukan tido...khayal je...

jedi said...

@kakcik
ye kakchik bukan salah jari ditekap...hahahha...
salah otak yang menyongsang...hahhaha

Yunus Badawi said...

Lain kali kalau ada akak atau adik comel kat KWSP saya pun nak minta tolong jugalah gunakan kiosk tu .... hehehe

Kujie said...

no otak kini dgn otak kanan bertukar ke..hehehehe

Kakzakie said...

Mesin pun tahu kalau ada yg menipu jari ye...hihi...

Mak Su said...

camno leh keliru? ahaks

msredcheesecake said...

Mengada la tu nj akak comel ajar... Heee

PinQib said...

tingkahlaku x menghalalkan matlamat.. da mesin nak kiri , kalau bg kanan.. x jdi ape3

chii said...

ni x dgr arahan leklok ni..ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...