Wednesday, November 25, 2009

Rindu

Rindu...Ye aku teramat rindu sekarang nie...(Bukan rindu pada SI DIA...ada paham).

Aku rindu kat kampung halaman. Orang kampung dah sibuk dok kejar lembu kambing untuk korban, tapi aku masih dok dalam kandang kantor nie..Apakah??


Xde semangat berkorban langsung kerna masih berkurung di sini. Cikgu-cikgi sudah gumbira sudah boley balik kampung cuti panjang. Tapi aku??? Ni rasa aku nak jadi cikgu gak nie. Layak ke aku jadi cikgu. Kang bersembur gigi aku kena belasah dek budak-budak dan bapak-bapak budak yang ntahapehapentah....Adoi yai...

Rindu nak melapah lembu beb. Rindu kata-kata abah aku cam selalu 'Kepala lembu ni bagi pak ngah buat'...Bab kepala lembu abah aku suke pas kat aku. Terkial-kial aku nak godek dia. Bukan cam PC leh cabut sana, cucuk sini. Kepala lembu lain beb.

Rindu nak makan gulai kawah. Bukan gulai kawah kat kedai makan yang masak xikhlas ok. Ni gulai kawah ori punye. Masak dengar perasaan nak bagi orang makan dengan nafsu gaban punye.

Paling best bab makan sup daging@tulang. Best beb....Sup lidah pun cara juga (Sup lidah ni bukan frech kiss yang couple budak skola dok wat dalam mall tue ok....Nie sup lidah lembu)
Sup lidah lembu pure punye.

Biasa bila qurban ni biasa aku akan cilok seketul dua daging. Daging yang masih merah tue. Ada darah tue. Basuh skit kasi bersih. Pastu panggang atas api. Perghhhhh....Cara beb. Makan pepanas cecah ngan air lada.

Kalo dapat daging kambing pun cara jugak nie..huih...

Da 2 tahun aku xbalik raya haji. Pergh...Memang rindu sangat nak raya qurban kat kampung. Aku masih xwat keputusan lagi nie nak balik ke x. Adoii....Memang nak sangat beraya kat kampung. Nak balik tiket da abes. Camno???

PSP: Selamat Hari Raya Qurban wat suma kekawan. Makan daging ingat kat aku skit woi...

34 Pandangan Kekawan:

Jard The Great said...

selamat berkurban.. ehh.. ehhhh.. silap2.. selamat menyambut hari raya qurban.. ehehe..

BajuKurung said...

aku pong.. huhuhu.. rindu nk gi sbuk2 tgk.. hahaha..

'AQILAH said...

sangat lapar...

she-G said...

nape tak balik?sy pun still kat opes g neh..esok lepas keja baru balik..ckup la 4taun tak balik2 raya hj dulu.plus bila abah ckp..
abah buat korban raya kedua tahun ni long..nak semua anak2 ade..thun dpn kalo rezeki abah g haji dah tak jumpa dah..kalo pjg umo jmpa taun depan2..kalo umo abah takat tu je???wahhhhh tidakkkkk
nak balik...esk esk...

Kejora Di Ufuk Timur said...

hohoho..xleh mkn daging byk2, nanti darah tinggi

~ko balik la raya haji nih.. aku blk mlm neh..jgn jeles..hahah~

Lifesaver said...

jom balik raya!

naz ilyn said...

salam... ciannye tahun ni pun tak balik juga kerrrr... harus hayati erti pengorbanan... Selamat Hari raya Aidiladha.

Koyuki said...

saya pon rindu

hans said...

hahaha
ayah aku selalu lapah
aku ambil bawa balik jer

puding roti said...

cian awk..
kita dl pun bertahun2 tak blk raya haji. dok bilik dgn kwn2 kolej ms kt johor dl n dok umah sengsorang diri tgk tivi ms kt kl ni. raya 2 thn lps pun kita tak blk. mujur ada kwn ajk g mkn nacik umah mak dia. wu wu wu ~

Red said...

sama2 la beraya kt perantauan..

Webmaster@Echam said...

Aku balik kampung malam ni.. Yahooooooo

Mak Su said...

Selamat hari raya qurban, dgn harapan -> selamat balik kampung ya 0 :)

xiiinam said...

He..he..janganlah sampai samakan kepala lembu dengan pc kot iye pun...



Jom join kenduri raya kat rumah ckLah...hari raya kedua, kami korbankan seekor lembu, dan aqiqahkan seekor kambing.

miji said...

sian kat ko... takpe2... sila berhari raya yer hehehehe....

melatidaisy said...

la..nape x beli tiket awl2..hihi..rilek2..hidup perlukan pengorbanan..:)

khairolghani said...

balik la bos..jangan dipendam perasaan tu lagi..

sharamli said...

eh..cpt wat keputusan.....

sharamli said...

eh..cpt wat keputusan.....

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

rindu kat mak ayah kat aloq staq

(T_T)

Boneka tak sakit said...

heheh sian ko! asal ko tak beli tiket awal2 pelik tol! ngada2 la.. ko

aRien de GreaT said...

balik je lah....nnti2 la nk blogging pun..huhuhu...blik mak kata...blik gak!!!

Solehah said...

mak aih..meleleh air liur walaupun takde gambar..huhu..nak jd cikgu jgk la..tp masa bln 12 ja la..bln lain tukar keja.

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

selamat berkorban...

blk la kg baru cara...

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

aku lik kg thn ni sbb uncle aku wat korban
besh wooo~~
hahahaaa~
apepon
selamat raya korban~!
hee~~

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

aku lik kg thn ni sbb uncle aku wat korban
besh wooo~~
hahahaaa~
apepon
selamat raya korban~!
hee~~

sI tEDI said...

salam aidilfitri!!

Yunus Badawi said...

kalau ko tak balik kg, ko dtg aje tempat aku. Hari Sabtu ni kami korban 2 ekor lembu. 9 ekor lagi kami korbankan di Kemboja.

miya said...

laa...xblik ke??? cianny =)

arfahadnan said...

sekali jer aku pernah tgk proses org sembelih lembu dan proses melapah..

sekali jer pernah makan lidah lembu tapi sedap..

neway, selamat hari raya qurban..

Kuwe said...

Ha Ha.

kalo kepala lembu itu mcm pc.kdg2 lembu itu boleh shutdown bole hibernate jugak.

cHeRyNa PiReS said...

selamat hari raya aidiladha

sha pon teringin nak makan gulai kawah. tapi kat sini takde:)

kuina said...

"berkorban apa saja
harta dan juga nyawa
itulah rtanda setia..."

nak akak g jemput kamu ker...

ehhh nak makan gulai kawah dgn batang pisang.. yummy...

IxoR@ said...

Selamat berhari raya...

raya kt kg sana meriah kot...

bg ixora kt s'ngor ni, biasa2 aje....

p/s: esok puas makan daging korban...alhamdulillah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...