Thursday, November 12, 2009

Pau Ahmad


Salam.. saja nak share..

Hari tu ada tgk dokumentari kat NTV7 dlm bhs cina.. ttg bagaimana usahawan cina nak berjaya kat M’sia ni..
Rancangan tu interview taukeh PAU AHMAD.. mmg terkejut la tgk dari boss sampai pekerja yg buat pau tu semua bangsa cina..

Mainpoint yg rancangan tu nak highlight dari taukeh PAU AHMAD ni.. dia kata nak berjaya kat M’sia ni simple ja.. kena produce produk yg dapat status Halal.
Kalau tak rugila, coz penduduk sini ramai Islam & sentiasa cari produk Halal..

Satu lagi kenapa guna nama Ahmad.. dia kata senang nak ingat & nama tu nama Islam

Ntah la.. rasa nak marah pun ada… rasa tertipu pun ada… tapi kebanyakan produk yg dpt status halal kat M’sia ni mmg pengasasnya Cina.
So.. kita kena lahirkan ramai lagi usahawan Islam.. Bumiputera yg boleh hasilkan produk berkualiti…

TQVM..




PA SDN BHD = Pau Ahmad SDN BHD.

Tipah Tertipu daaa…., nasib baik tak suka makan pau….



P A Food Sdn Bhd

2A Jln P 4/7 Sec 4 Bdr Teknologi Kajang 43500 Semenyih Selangor
Malaysia

Tel: 03-8723 1735
Fax: 03-8723 1886
Managing Director
Mr Ding Hong Sing
Finance Director
Ms Siaw Voon Fong

Business:
P A Food Sdn Bhd has vast experience in the manufacturing of fine
flour-based frozen Oriental/Asian delicacies, such as Steam Buns,
Mantau, Yutiao, Roti Pratha, Roti Chapati, Samosas, Spring Rolls,
Curry Puff, Spring Roll Pastry & Instant Curry Paste etc.

URL: http://www.pa- food.com/
< http://www.pa- food.com/ >

Category
SMI
---

Agak-agaknya siapakah empunya sebenar syarikat ini?

Boleh sahkan ke berita ni? kalau betul, malangnya ummah spt kita ni ye, siang hari buta kena kelentong...

Mohd Hisham wrote:

Salam Dato' dan semua sahabat,

Ini berkenaan semalam, saya bersama Dato' minum pagi di sebuah gerai, semasa hendak membayar
minuman tersebut saya terlihat ada dua gerai yang menjual pau, jika tidak silap satu pau tersebut di tulis
Pau Al-Ain dan satu lagi Pau Ahmad.

Secara spontan saya teringat, sewaktu pejabat saya di Bandar Teknologi Kajang, Semenyih. Semasa itu saya
dengan seorang lagi rakan perniagaan Ustaz Ridzuan cuba mencari rakan-rakan bagi membangunkan pasar
malam
IKS di sekitar bandar kajang, bangi dan semenyih.

Semasa sedang mencari-cari rakan-rakan untuk membekalkan produk-produk halal kepada usahawan pasar malam
tersebut terlihat dek kami kilang membuat pau iaitu PAU AHMAD. Dengan selambalah saya dan Ustaz Ridzuan
masuk kekilang untuk berkenalan dengan Ahmad tuan punya kilang. Bila masuk je yang menyambut kami adalah
seorang perempuan Melayu yang bertudung labuh, alhamdulillah dapat lagi seorang usahawan melayu yang agak
famous juga sebab dah beberapa kali bila berhenti di R&R saya makan pau AHMAD nih.

Perempuan Melayu nih bertanya kepada kami nak jumpa siapa? Dan kami maklumkan kepada beliau yang kami
nak jumpa Boss, dia agak hairan maklumlah Ustaz Ridzuan nih pakai serban dan saya pula bertali leher.
Perempuan Melayu nih jawab, Boss tak ada di pejabat dia dah keluar dan kami minta kebenaran masuk ke kilang
nak tengok, tetiba keluar seorang perempuan cina yang kemudiannya kami tahu rupanya dia adalah pengurus kilang.

Kami jadi was-was kenapa pula kilang macam nih ada pengurus cina dan kami di bawa masuk ke pejabat yang
mana pandangan saya dan ustaz Ridzuan terpandang kepada Tok Kong yang ada dalam pejabat tersebut dan
semua pekerjanya (ofis) adalah cina. Kami kembali bertanya kepada pengurus cina tersebut, En. Ahmad pergi
kemana? Dengan selamba dia maklumkan kepada kami bahawa En. Ahmad bawa Boss keluar.

Kami lagi bertambah konfius, wah kalau Ahmad bawa Boss siapa pulak si Boss nih? Kami bertanya lagi
itu Boss sapa nama? Alamak.... Boss Ah Chong rupanya... Istifar panjang Ustaz Ridzuan. Rupa-rupanya
Pau Ahmad diambil sempena nama Driver dia. Aduh terkena lagi sebiji...



PSP: Nama Ahmad yang digunakan buatkan kita yakin ia produk orang Melayu Muslim. Padahal kalo betul, kenyataan dari emel nie, memang kita kena tipu. Sesape yang tau lagi pasal kebenaran ni sila komen..

17 Pandangan Kekawan:

cHeRyNa PiReS said...

tak terkejut sebab ramai cakap perkara sama pasal zaitun dulu.

lagi satu, kita takleh salahkan cina tuh. memang betul pon.

ada satu uncle yang mengusahakan makanan cina islam cakap dengan ayah sha,

"cikgu, kalau saya jual makanan halal, market lebih besar. kalau saya jual makanan cina yang ada babi, saya ada customer cina saje. mana lebih untung?"

betul tak?

Farhah Zaidah said...

-~0~-
owh...camtu lak ye...aduii...macam2 ye..donia2..
k2...nk smbung stdy...snggah jap kat page abg snior kta amik inspirasi..hehehe

~0~ said...

cHeRyNa PiReS
btol tue..memang xsalah..tapi harap pihak yang terbabit sentiasa membuat pemantauan utk pastikan setiap aspek dipatuhi...Sebab bila ada keraguan susah jugak...

~0~ said...

Farhah Zaidah
Dah dah pegi study...hahaha
Good Luck okey...

she-G said...

saya dah tau dulu lagi dah benda ni..bukan ahmad jer..ade lagi pau2 dan makanan2 segera yang sewaktu dengan nyer nama bunyi Islam..tp..huhu...so lau nak beli makanan tu...mmg kena sure bebetul la..lau tak balik kg la makan pau...
p/s : pau depan masjid besar kelantan tu pun sedap...abg salu beli...

~0~ said...

she-G
ye ek?da lama xsinggah kat bandar KB...

Webmaster@Echam said...

Aku hanya makan pau yang makcik kat bawah umah aku jual pagi2 je sbb pau tu memang dia yg buat. Selain dari tu mcm yang famous kat Tg Malim tu aku tak sentuh sbb CINA yang buat.

pB said...

semalam dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus...
Dia kata

kita kalau boleh gambar isteri dan anak perempuan kalau boleh janganlah g ambik kat kedai bukan islam

Kejora Di Ufuk Timur said...

bagus betul strategi diorang nih..mati2 kite ingat made by Islam..huhuuu

sI tEDI said...

WTH lah.. seriuske ?/
huH! nasik baik akus elalu makan pau makcik maimon jek..

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

siot pyer cina..

maceh 4 your info yg sgt bergune
t aku gi ajak pakcik kordi n alvin bakar kilang tu..

sesaje je nak gunakan nama islam sbb nak untung..

ces2~~

terhinanyer~~

Mak Su said...

siap logo gamba kubah tu!!! wow!

Red said...

mmg la klu bg nama pau ah chong xdenye org islam nk beli

BuLaN iTu aKu said...

macam mana ek kalau kes macam ni..
hurm..
mungkin akan mengelirukan kelak

Koyuki said...

pau ahmad konon..

orang cina selalu pau orang

**selalu kena pau ngan orang (~__~!!)**

lea said...

bek baut sendiri pau...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

salam..

saya pun wat n3 yg sama pasal pau ahmad nih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...