Wednesday, February 24, 2010

Kolam

Ni kejadian yang berlaku masa aku blaja kat uni dalam tahun 2 kot. Aku dalam keta sama pakcik aku, makcik aku dan sepupu aku. Nak gi meniaga kat Putrajaya.

Pakcik : Wah cantik kolam nie.

Makcik : Aaah...la.

Sepupu : Hijau sungguh.

Pakcik : Kawasan flet camni pun diorang wat kolam kan.

Aku hanya mengelamun. Dengar je ape diorang borak.

Makcik : Tapi napa diorang pagar. Kolam nie bleh mandi ke, Di??

Aku : Ehh.....Xleh. Ni kolam air taik.


Semua terdiam dengar jawapan aku.



***********************

Korang nak tengok camne rupa kolam tue.


Nie la dia antara rupa kolam tue. Yang aku panggil kolam taik. Atau nama btol dia Wastewater Treatment Plant @ Sewerage Treatment Plant.

Tujuan kolam nie adalah untuk merawat air-air sisa bagi bersih sebelum di bebas ke dalam longkang-longkang atau sungai-sungai. Air yang masuk kedalam plant ni biasanya berwarna hitam dan berbau. Tapi air yang dibebaskan adalah sangat jernih dan tidak berbau.

Peringkat dia ada la beberapa peringkat rawatan tapi aku xberapa ingat sangat la kalo nak cite kat sini. Sila tanya yang lebih arif. Tapi hasil akhir dia ada dalam dua bentuk iaitu air (air yang jernih tue) dan pepejal. Yang pepejal ni bleh la kalo mau di amik wat baja. Pasti sangat berkhasiat.

Setahu aku skang nie, PBT kemukakan syarat dimana. Setiap kawasan perumahan yang ingin di bangunkan perlu lengkap ngan plant nie. Kalo x, diorang x bagi CF(kebenaran menduduki).

Sekian.

25 Pandangan Kekawan:

joegrimjow said...

taik pon ok je nak mandimanda
hehe

Mak Su said...

ooops! ;p

Aina Nona Nano said...

hehe. ok. tgh blaja benda2 ni la sem ni.

pakcik kordi said...

jgn mdi dkt sini sudah...kehkehkeh...

Firol said...

betul memang kena ada...yg tak best rumah betul2 sebelah tangki tu huuuuuuuuuuuuuuuuuu

sharamli said...

*terdiam jugak*

Solehah said...

busuk jgk kan ..haihh..

lizz said...

erk. sure busuk yek

Koyuki said...

kehkehkeh
jawapan tu sedap sungguh

maiyah said...

bleh ke bekelah situ ekeke

Judiene said...

sape nak mandi pn boleh
hahaha

syaf said...

aklu aku bagi kaw 10000 ribu kaw nk mandi manda x dlm tuh,,,hehehe

bagus info ko tuh, tapi umah aku dekat gak ngan menatang nih,,busuk kekadang tuh..ceh

vidadarisakura said...

ih ih!ndamau.haha

annfrendly said...
This comment has been removed by the author.
annfrendly said...

haisyoo..
kolam kumbahan..

errr..
sy ade minum air dari punca nih...
patutlah pandai :)
keh..keh.. keh..

CAHAYA said...

tapi cam semak je sebab kadang2 dia kat kawasan depan2. so better letak belakang2 sikit.

khairolghani said...

pernah dengar juga pasal CF tu..memang patut kena ada,baru air yg dilepaskan bersih..kalau kotor,panggil Karam Singh Walia

Lifesaver said...

erk...nasib baik ko tau tu kolam taik..hahhaa

cik selamah kundang said...

yilek ja..nasib xterjun.sahih masa tu kau kagum setiap taman ada kolam tp org xmandi kan?

♥ciK-t0ge ♥ said...

aiYakk..
=)) koLam taeK,,
inDah ye koLam taiK??
:)) aDehs..
sabo je La..

peja said...

leyh scuba diving x lam kolam tu?hehe

¶A.K.I¶ said...

erkk!! mereka x mengenali loji kumbahan upenye~~

Eye_nee said...

Penah tgk ada org siap memancing lagik kat kat wastewater treatment plant ni....ada ikan ker??.goreng pon sodappp...

Uruchimaru @ kf said...

aiyah...mesti byk kehidupan dlm tu kan!

Nini teDDylicious said...

haiseh..

nape laa tabley beza..??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...