Tuesday, August 23, 2011

Susu ibu




Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi yang baru lahir hingga umur 2 tahun. 
Bukan untuk bapa bayi ye......

Susu ibu mengandungi suma khasiat yang diperlukan oleh Bayi....DHA, Taurina dan Vitamin.
Hasil kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberikan susu ibu adalah lebih bijak.


Bagi ibu-ibu yang bekerja dinasihatkan memerah susu ibu.
Cara memerah adalah sama ada menggunakan tanagan, pam manual atau pam bateri.

Susu perahan boleh tahan selama:
a- peti sejuk ruang bawah  <8hari
b- peti dua pintu ruang atas <= 3bulan
c- peti sejuk beku boleh tahan sehingga 6bulan (kalo x silap)


Kelebihan susu ibu juga adalah mewujudkan kemesraan yang erat antara ibu dan bayi.


Nak maklumat lanjut lagi pasal susu ibu leh la ke:



Jangan biarkan anak-anak kelaparan.
(Gambar hanya sekadar hiasan cuma)


Kesimpulan dari ceramah yang aku masuk tu adalah susu ibu adalah makanan terbaik bagi bayi. Walaupun sesibuk mana pun kita beri lah bayi tu susu ibu. Walaupun sehebat mana pun iklan susu formula nyatakan ianya penuh khasiat ianya adalah benar tapi tiada tandinganya khasiat susu ibu.
 

Kekawan dulu minum susu ape????




Sempena Syawal yang menjelang tiba,
Sempena Hari Raya Aidilfitri yang akan di raya,
Pohonlah kita seribu keampunan dari kedua ibu bapa,
Mohon agar susu ibu yang kita minum dihalalkan selamanya,
Bukan untuk menguraikan air mata,
Tapi mengeratkan hubungan kita sekeluarga,
Semoga kasih terjalin sayang menyulam rasa.



PSP: Berikut adalah antara isi kandungan ceramah yang aku terpaksa dengar semasa ikut bini aku gi check up minggu lepas. Memang kalo aku tau itu isi ceramah nya mmg aku xnak masuk.

6 Pandangan Kekawan:

Lya Colours said...

dulu kecik2 minum fernleaf. susu ibu tuh dah tentu la kan. skrg da besa haram tak minat susu. huhu

KhaiRin said...

kita bleh nmpk anak yg minum susu ibu ni lbh immune berbanding yg minum susu formula

Dr. Ben said...

Bukan untuk bapa bayi ye......

;)

aLeen aVriL said...

dulu minum dumex je kot.....

harga rm10 dah dpt dah tin yg 1.2kg...skg harga tahap nak mencekik je....



dumex paling cikai pon dekat rm38....haishh....

nk tmbah anak pikir 80 kali...

haaaa bile due nih?? dah tahu jantina baby???

jedi said...

Lya Colours
hehehee....ramai org xsuka susu bila besar....


KhaiRin
btol tue kak....mmg pun pasal lebih nyk khasiat bayi dapat dr susu ibu...


Dr. Ben
Bapa bayi minum dapat lain nanti...hahhaha


aLeen aVriL
tp seronokkkan ade baby???
due lepas raya...jantina da tau tp tunggu la dia kuar dulu...

she-G said...

tu la bapak eh..ape salah dgr same.kam esok dah ade anak tak de terkial2 nak handle.mula la bagi anak susu sejut la..goncang la susu tu,amik tak ikut tarikh la

eh..jadik tmpat luahan hati lak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...