Thursday, September 24, 2009

Diari Raya 2009 siri 1

17 Sept 2009
Lepas bukak posa, bertolak balik kampung. Perjalanan memang lancar. Da ramai jugak yang mula balik ke kampung. Mungkin semua nak elak dari jam. Malam tue semua keta drive berhati-hati sebab ujan lebat ade jugak yang bawak keta cam lipas kudung.

Sampai gua musang, nama saintifik kampung aku xtau sebab dekat hutan dan pagi yang gelap, xnampak sigboard nama kampung. Jalan jam. Keta bersusun-susun. Trailer terbalik kat depan. Trailer mengangkut jentera.

Dua tiga buah keta mula amik shortcut. Ikut dalam kebun getah dan sawit. Orang kata leh lalu jalan tu menuju ke bandar Gua Musang. Aku pun join skali. Jalan dalam kebun memang meriah malam tue. Penuh dengan cahaya keta. Nasib baik langsuir, pocong, hantu raya, pontianak dan toyol semua sedang bercuti. Kalo x mesti diorang join.

Tapi jalan kebun gak xleh nak lalu sebab banjir. Ujan lebat. Jalan da tenggelam dek air bah. Semua keta da penuh sesak. Tapi kena u-turn balik ke jalan besar pasal air bah. Nak u-turn pun susah pasal jalan kecik.

Sampai jalan besar, jalan da clear. Lori terbalik da di angkat dan ready untuk ditunda guna tow truck. Pakcik pakcik polis sibuk dok jaga jalan. Jalan hala ke gua musang di benarkan lalu dulu.

Beberapa kilometer lepas lori terbalik ada pulak kereta terbabas masuk dalam longkang, empat tayar ke atas. Jalan memang licin sebab hujan.

Aku selamat sampai dan sahur kat umah. Besh...

14 Pandangan Kekawan:

HEMY said...

wah..rentetan hari raya dh nk bermula..keep on posting bebeh

Kejora Yg Malap said...

wah..buat-kira jumlah kemalangan ke bro?

The Hobbit Frodo said...

huehuehuheue


diary buat lemang bila pulak nak post? xoxoxoxoxo

selamat hari raya!!!

faiz said...

uikhhh...challengenya nak blk kg...anyway, alhamdullilah selamat sampai kan...

Kentut said...

ish ish ish, kena patah balik pulak, nasib baik ramai2 balik beraya kalau sorang, ish ish ish..

farah said...

alhamdulillah,

kerna anda selamat pulang ke kg.

:)

Firol said...

diari kedua pulak kasi letak bro!!!



**saman je dekat 10,000 dah keluar...yg pergi x kembali mencecah 200 keatas...emmmm

Pontianak Degil said...

Selamat Hari Raya,Si Kosong!
Maaf ZAhir dan batin...

kojah said...

samat ari rayaaaaaaa

Cik Zura said...

raya..kalu balik kampung..memang tak sah... balik kampung plak.. kalu tak jem memang tak sah.... jalan plak kalu takde kemalangan ker hapa ker pun memang tak sah.... itulah yang buat raya happening betul... yang tak kurang bawak keta lipas kudung tuh ler... hehehehehhe... Salam syawal lah yer...

sharamli said...

da ilang da mud ghaye

MuHaMMaD86 said...

yg penting selamat smpai n slmt kmbali kn

~0~ said...

Hemy
Hehehe...thanks bro

Kejora Yg Malap
Keje partime amik statistik dalam perjalanan....heheheh

The Hobbit Frodo
Bulan syawal sebulan..kihkihkih

faiz
syukur kak...semua selamat

Kentut
tue la meriahnya raya..

farah
ye..syukur... :)

firol
diari ke-2 akan meyusul dalam bulan syawal ..

Pontianak Degil
selamat hari raya jua ponti

kojah
selamat hari raya

Cik Zura
btol cik...memang mencabar minda

sharamli
sama la...

MuHaMMaD86
yup..yang penting selamat..

~0~ said...

Hemy
Hehehe...thanks bro

Kejora Yg Malap
Keje partime amik statistik dalam perjalanan....heheheh

The Hobbit Frodo
Bulan syawal sebulan..kihkihkih

faiz
syukur kak...semua selamat

Kentut
tue la meriahnya raya..

farah
ye..syukur... :)

firol
diari ke-2 akan meyusul dalam bulan syawal ..

Pontianak Degil
selamat hari raya jua ponti

kojah
selamat hari raya

Cik Zura
btol cik...memang mencabar minda

sharamli
sama la...

MuHaMMaD86
yup..yang penting selamat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...