Monday, February 2, 2009

Nape xleh on HP dalam flight

Dulu aku ingat xleh on handphone (HP) dalam flight sebab pilot tue dengki sebab dia xleh nak gayut guna Hp sebab kena pakai pon kepala besau gajah. Upanya tidak. (ramalan ku masaih lagi silap).

Sebab nape xleh pakai HP dalam kapal terbang (flight). Berikut gangguan yang disebabkan oleh HP:

1) Enjin turbin mati - enjin turbin kapal terbang mempunyai frekuensi (btol ke eja nie. lantak la) yang sama dengan HP. Penggunaan HP akan menyebabkan enjin turbin akan mati. Kalo da enjin turbin mati korang pepaham sendiri la ye. Crash la.

2) Gangguan VOR (VHF Omnidirectional Reciever)
tak dengar
- sistem komunikasi antara pilot ngan menara kawalan akan terganggu. Bila terganggu pilot akan hilang arah sebab pilot biasa bawak kapal terbang ikut arahan menara kawalan. Kalo x cam orang buta xde tongkat la.

3. Arah terbang melenceng,
4. Indikator HSI (Horizontal Situation Indicator) terganggu,
5. Gangguan sistem navigasi,
6. Gangguan frekuensi komunikasi,
7. Gangguan indikator bahanbakar,
8. Gangguan sistem kemudi otomatis,

Selain itu kompas komputer jugak boleh terganggu oleh game dan CD player
Indikator CDI (Course Deviation Indicator) boleh terganggu diakibatkan oleh gameboy

Banyak kes telah terjadi pasal kapal terbang terhempas ni kan. Ni contoh yang mana kes terhempas sebab HP
1) Pesawat Crossair (LX498) dari Zurich terhempasmengakibatkan 10 maut. Sebabnya terdapat gangguan sistem kemudi pesawat disebabkan oleh HP
2) Slovania Air yang menuju ke Sarajevo terpaksa mendarat kecemasan kerana sistem alarm berbunyi. Bila di periksa puncanya adalah kerana terdapat gangguan sistem navigasi kerana ada HP yang tidak di matikan dalam tempat Bagasi

So kepada sesiapa yang nak naik flight. Patuhi la arahan dan pantang larang nya. Jangan nak berlagak terlalu pandai sehingga menyusahkan orang lain. Lu pikir la sendiri.

*aku amik dari forum NIOSH. Share ngan korang.

5 Pandangan Kekawan:

Qaseh Qasturi said...

kampung akk mak akk selalu sebut Umoh Dale' Rhu... akk pon dah x perapa ingat...dah lama x balik sejak Tok Mek x de...
kalu g Kelate pon g Pengkalan Chepa..sedara seme dah dok kota bharu...kalau ade pon kat tanah merah...

13may said...

melenceng tu sama ngan melencong eks?

~flyo~ said...

qaseh qasturi
sebelah kampung le tue

13may
yup..melenceng=melencong

Omen Necrofis said...

Baru ni aku naik flight dari Miri ke KLIA.. aku lupa nak switch off handpone kedua aku yg aku simpan dalam bagasi...masa dlm penerbangan tu kapten buat pengumuman utk passager tutup handpone..hehe! tau la aku.. tu mesti handpone aku tuh.. sik bek x ada apa2 dalam perjalanan tu....

~flyo~ said...

Omen Necrofis
bahaya seh....hahahhahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...