Monday, February 9, 2009

No yang anda dail tidak dapat dihubungi...

'Bos leh cakap skit x?' kata seorang budak India. (Rider aku agak la). Mungkin ingin mengadu sesuatu.

'No. Ada papehal cakap ngan Manager kamu.' kata bos dia. (Area Manager)

'Kalo ada papehal kamu cakap ngan Manager kamu dan dia yang akan bercakap ngan saya bukan kamu' sambung bos dia lagi.

Tue la antara dialog antara bos dan anak buah kat sebuah kedai makanan tak sihat (fast food). Aku pun pelik kekadang. Besaq sangat ke jawatan dia tue sampai xleh nak layan cakap si Rider tue dulu. Ntah la tapi tue la hakikatnye bila berkerja di kedai camtu.

Berdasarkan pengalaman aku keje kedai camtu pulak bila ngadu kat Manager kedai biasanya menda yang kita adu xkan sampai ke Area Manager. Biasa diorang wat senyap je. Kekonon kat kedai dia xde masalah walaupun ade masalah. Nak tunjuk rekod bersih la.

Bila nak cakap ngan Area Manager biasa diorang xnak layan kononnya sibuk, xde masa nak dengar aduan. Nak adu kena ikut aturan dia.

Abes tue pekerja nak adu kat sape???Adu kat Manager kedai masuk tinge kiri kuar tinge kanan je. Nak adu kat Area Manager xnak layan. Xkan nak adu kat kerusi meja kot. mmmmm....

p/s: Masa aku keje dulu kena tipu. EPF potong tapi xbayar. Aku sedar selepas setahun dan kedai tersebut telah tutup pada masa tue. Dan yang aku dapat tau memang diorang selalu wat camni. Terutama kepada bebudak sekolah yang wat keje part time ngan diorang.

6 Pandangan Kekawan:

CIVIC Power said...

Ni la swasta, ada yang baik dan ada yang cam nak jadi singa. Klu pekerja pun diorang makan nikan pulak pelanggan.. ades!

BudAk hijAu said...

macam2!haih..

sharamli said...

0rg ad jwatan..camtu r...

Yunus Badawi said...

manager yg perasan dia penting tapi sebenarnya merosakkan organisasi.

Moon said...

biasa la.
boss,haha.

~0~ said...

Civic Power
Kuasa buat orang lupa diri.

Budak Hijau
Memacam ada.

Sharamli
Tue la pasal. Aku kuli je.

YB
Btol tue. Xsalah guna pendekatkan sebagai kawan. It's better i think.

Moon
Memang biasa. Tapi manusia tetap manusia. Kuli @ Boss tetap hamba Allah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...