Wednesday, July 29, 2009

Kelas

Hari pertama di sekolah baru, biasa la dari sekolah yang low ke yang lebih high kat daerah kecil di ceruk negeri, Azim dengan uniform sekolah yang segak lagi bergaya ditambah pula dengan songkok hitam yang menambahkan lagi kehenseman di hari itu. Budak baru biasa la, tiada kawan, tiada puak lagi. Diam keseorangan dalam kelas. Bukan kerana malu atau pendiam tapi kerana masih tidak mengtahui ragam rakan sekelas.

Dalam kelas tue, ada seorang budak laki yang samseng skit. Berbadan besar dan tegap. Kononnya leh jadi cam wrestler 'Big Show' la bila besar nanti. Semua budak baru dia suka. Bukan suka berkenalan dan berkawan kerana dia terlalu ramah tapi sebab terlalu nakal dia akan kenakan semua budak baru yang masuk kelas.

Budak besar ni bila nampak budak baru dia mula geram. Azim duduk termenung atas kerusi sambil kepalanya mendagu di atas meja. Tak tahu apa yang patut dilakukan. Nak berborak ngan kekawan baru malas terasa. Kekawan lain yang sibuk bercerita langsung tidak menarik perhatian Azim. Kelas da jadi hingar bingar. Cikgu tiada.

Budak besar ni oun datang mendekati Azim. Nak bergurau. Ditekannya songkok Azim sampai songkok menutupi mata Azim. Mengekek budak besar ketawa diikuti beberapa yang lain. Azim btolkan songkoknya tanpa berkata sepatah pun.

Budak besar berasa seronok. Dia ulang perbuatannya tadi. Gelak pecah sekelas bila tengok rupa Azim. Azim masih diam dan membetolkan songkoknya.

Tengok Azim tetap diam. Budak besar makin geram. Di ambilnya songkok Azim. Azim bangun dan meminta dikembalikan songkoknya. Budak besar xpeduli. Diambil songkok Azim dan dilambung-lambung. Azim mendekatinya untuk meminta songkoknya. Budak besar lari bersama songkok Azim. Mungkin dia terasa seronok. Azim kejar budak besar.

Apabila dapat budak besar, Azim minta songkok dia balik. Budak besar xnak bagi. Dia tanya Azim 'Apa ko nak buat kat aku kalo aku xnak bagi?'

Azim diam. Dek kerana terlalu geram. Azim bagi penyepak dua tiga kat paha budak besar sampai budak besar terduduk. Budak besar meminta maaf dan bagi songkok Azim.

Kini, Azim dan budak besar da berkawan baik. Dan tiada lagi gurauan melampau dari kekawan sekelas sebab takut kena penyepak free..

0 Pandangan Kekawan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...