Monday, February 6, 2012

Cinta Remaja

Zaman aku masih belajar di sekolah dulu, tahun 90-an, ramai yang menyebut cinta remaja tu tak akan kekal lama. Ramai yang cakap cinta zaman sekolah hanyalah Cinta Monyet saja. Zaman aku tu tak ada lagi 'Cinta Muka Buku' macam sekarang.

Zaman tu nak cari kenalan yang luar kawasan, luar negeri atau luar negara mesti cari kat majalah dalam ruangan sahabat pena. Amik alamat dan tulis surat dan pos. Emel ada tapi tak brapa nak femes. Lagipun cyber cafe tak banyak lagi zaman tu (tempat aku le). Chatting ada juga tapi MIrC je la, masa tu takde lagi YM, Skype atau facebook (aku kenal MIrC tahun 2000 tu pun tak berminat sangat. Aku budak kampung je)

Zaman tu kalau call pun no telefon rumah je. Biasa siap bagitahu nak call pukul brapa. Biasa time lepas Isyak time balik dari surau. Kalau call, awek tu terus angkat, aku cakap. Kalau suara garau cam bapak atau mak dia memang aku letak. Bukan takut tapi hormat. Hahahah......Sebelum kena basuh kat mak bapak dia baik la aku letak.

Tu zaman dulu la, tapi zaman sekarang mudah. Budak sekolah rendah dah ada handphone. Phewittttt.... Dua tiga kali kat awek yang lepak tepi mall terus saja dapat no handphone. Call dan sms dua tiga ketul terus saja boleh ajak keluar. (bukan semua tapi kebamyakan)

Lagi mudah main kat facebook je. Search je nama, add jadi friends dan leave mesej atau komen sepum dua, leh la dapat no handphone. Kalau ayat power lagi cepat.

Dulu keluar dating pum tak brani nak gi jauh. Dekat-dekat saja. Kekadang dating tapi duduk jarak 1m. Cakap kau aku kekadang tu. Leh pegang tangan pun dah kira bagus.

Budak sekarang dating jauh-jauh aja. Ye la budak sekarang, banyak kemudahan, ada moto dan sesetengah tu dah ada kereta. Kalau setakat pegang tangan tu biasa sangat. Sesetengah tu tak ada malu segan berpeluk depan orang ramai.

Zaman sudah maju, banyak perubahan sudah berlaku. Memacam kerenah yang terjadi. Dan paling banyak melibatkan para remaja.

Dan kalau kita teliti kembali banyak laporan akhbar dan di tv-tv, menyatakan ramai remaja perempuan sanggup buat apa saja demi cinta. Sanggup serahkan segalanya.

Itu suatu yang merisaukan.

5 Pandangan Kekawan:

KhaiRin : anies said...

betul tu!
finally yg jd mangsa org pompuan jg...

-gedek! said...

selain perempuan yang jadi mangsa... monyet juga jadi mangsa...

heran eh?

she-G said...

tringat time dolu2 ya???
penah kene basuh kat mak...sbb kol anak laki die...hahaha...

dah hp tak de..nak kontek guna surat je,tu pun alamat org lain(lau tak mak die amik baca dulu..)
kol skali kantoi..adusss...

redza said...

tulis surat bubuh bedak kehkehkeh

nuyui a.k.a miss YUI said...

huh,mcm2..mkin lama makin maju..

dahtu dislh guna lak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...