Tuesday, November 1, 2011

Tips Eratkan Perhubungan: Komunikasi #1

Kecik-kecik pun da diberi laptop. Siap sorang 1 lagi.



Hari ini kedengaran banyak kes peceraian yang berlaku di kalangan rakyat Malaysia. Pelbagai punca yang menjadi berlakunya kes-kes sebegini. Antara punca adalah kurangnya komunikasi. Kekurangan komunikasi menyebabkan hubungan semakin merenggang. Dan berjauhan. Dan perselisihan faham sering berlaku. 

Kalau dulu zaman bercinta kemain lagi. Hari-hari call. Hari-hari mesej. Sesaat tidak mendengar suara rindu yang amat. Beratus-ratus duit diabeskan untuk top up. Semata-mata nak dengar suara kekasih yang di cintai. Sanggup. Memalam buta sanggup keluar cari top up semata-mata nak bergayut.
Hari -hari keluar bersama. Bertenggek sana sini bersama. Hari-hari mau dating kalau boleh. Mahu have fun together forever. Kalau boleh mana ada kamu aku ada. Itu masa bercinta lah.

Tapi bila dah kawen, nak call sekejap tak mau. Busy sangat katanya. Katanya balik umah karang kita boleh cakap pepuas. Padahal, bila balik umah je baru isteri nak cakap sikit katanya mahu mula berleter. Bila isteri nak cakap sikit dia mula tekan NOS TURBO, lena dibuai mimpi. Camna tue??

Walaupun tinggal serumah, masa berkerja, tak salah amik masa sedikit untuk call atau sms isteri/suami. Tanya soalan pependek pun dah cukup seperti 'Da makan ke?', 'Banyak ke klien?' atau 'Buat apa hari nie?'. Sekurangnya pasangan kita merasakan ada orang yang ambil berat. Ada yang peduli.

Dan kepada suami, bila isteri nak bercerita tue. Dengar la. Walaupun kita tiada idea untuk bagi penyelesaian cukup lah menjadi pendengar yang setia. Isteri pasti rasa amat dihargai. Kerana bagi kebanyakan isteri, suami adalah segalanya bagi mereka. Jadi mereka mahu kongsi segalanya dengan suami nya.

Walaupun sudah kahwin, tak salah kalau kita masih seperti pasangan bercinta. Biar lah cinta itu, cinta sampai mati. 

Semoga kita dapat mewujudkan suatu hubungan yang baik dan murni dalam keluarga kita dengan adanya komunikasi.



5 Pandangan Kekawan:

KhaiRin said...

adat manusia...ms xdpt lg mcm2 sanggup dibuat bila da dpt...xdihiraukan nyer lg...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

tips dlm phubungan:

1.komunikasi berkesan
2.komunikasi berkesan
3.komunikasi berkesan

sekian dari saya.

hahahaha :)

she-G said...

kalo beli rumah tips die lokasi lokasi lokasi..kalo kawen memang komunikasi komunikasi komunikasi..hehehe...

salu msg suami...tp die tak balas..salu kata sebok..bila tak msg balik ptg karang kena marah lak.."abang sunyi.."hahaha

Masy said...

sokong! klu tuiter dah lama diRTkan mende ni hehe

jedi said...

Khairin
tula pasal...tu sebab kalo bleh kita mau elakkan itu jadi...


Hazerin
Btol tue....komunikasi amat penting dlm hubungan...


She-G
Sama cam aku...aku pun selalu kena ngan bini aku...hehehheeh


Masy
Two thumb up....ekekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...