Saturday, January 31, 2009

Aku yang membebel

“Ingat, setitik air mata ibu gugur ke bumi kerana perbuatan kamu, langit akan bergegar,”
petikan kata-kata hakim pada budak 16 tahun yang merompak 2 wanita.

16 tahun da merompak guna parang. Gile ganaz. Dari mana budak nie dapat idea? Aku masa kekecik dulu umur 16 tahun dok syok baca komik Wira Tunggal lagi. Tak penah terpikir nak merompak nie. (ayat orang perasan baik). Ape pendapat korang??

Bagi aku la, sejahat mana pun ibu bapa dia xnak anak di jadi jahat. Dia nak anak dia jadi baik. Aku ingat lagi kecik-kecik dulu aku selalu pecahkan pinggan mangkuk mak aku.(Mak aku memang hangin kalo pecahkan pinggan dia. Mak aku garang tau.) Dia xpenah cakap "Celaka punya anak", "sial punya anak"...Tapi dia cakap "Bertuah punye anak". (kata-kata ibu adalah doa).

Tapi bukan nak cakap apa, aku kurang setuju ngan cara sesetengah ibu bapa sekarang. (maaf kalo ade yang terasa). Bila guru denda atau rotan sebab anak buat salah ibu bapa akan serang guru. Pegi maki-maki guru. Sedangkan yang salah anak sendiri. (Aku cakap ni sebab kalo korang ingat penah kuar dalam paper atau brita TV pasal menda nie.)

Aku dulu penah jugak kena rotan dan pelempang dengan cikgu. Balik umah terus wat muka sedih muka monyok. Balik umah aku ngadu kat bapak aku.
Aku cakap "Arini kena rotan ngan cikgu".
Bapak aku cakap "Sakit x? Kenapa?"
Aku cakap "Sakit. Sebab bermain dalam kelas"
Bapak aku cakap "Nak abah tambah lagi x?"
Aku cakap "Xnak"
Trus aku blah. Bapak aku memang ganas tahap Naga Angkasa Gaban. Pastu trus aku xngadu dah. Tobat dah. Sakit ubat sendiri. Berani buat brani tanggung.

Kekadang aku rasa brita kat TV @ paper tentang kes-kes jenayah nie jugak bagi idea kepada bakal-bakal penjenayah @ penjenayah-penjenayah yang da ketandusan idea. Niat pemberita ni baik nak bagitau tentang masalah yang ada kat luar sana dan harap dijadikan sempadan. Tapi bagi sesetengah tue mungkin nie la cara baru yang leh di praktikkan.

Nie hanyalah pandangan aku yang naif. Aku pun xtau kebenarannya. Hanya mereka yang tau hal nie. Semua ni aku cakap berdasarkan pemerhatian aku yang xbrape perhati. Kalo korang perasan, kalo ada satu laporan dalam paper@TV tentang jenayah ngan satu modus operandi yang baru. Tidak lama lepas tu kita leh tengok kes yang menggunakan modus operandi yang sama akan menyusul.

Papepun bagi aku, bagi orang Islam terutamanya, pendidikan Agama Islam paling utama untuk ditekankan pada anak-anak. Sebab dalam Islam ada semua akhlak & akidah.

Lagi satu aku nak share ngan korang. Ni petua aku dapat dari seorang Imam surau kat Taman Equine. Terima Kasih Pak Cik. Dia cakap kat aku cuba bila balik kampung kau peluk ibu kau dan pastu kau cakap "Mak mintak halalkan setiap titis susu ibu yang aku hisap selama nie, dan segala makan minum yang mak tanggung selama nie".

Aku balik kampung aku try. Memang mak aku nangis dengar aku cakap camtu. Sebab kalo takat halal makan minum memang biasa da dengar.

p/s : Tetiba teringat kat mak plak.

8 Pandangan Kekawan:

rose emely said...

huhuhu sidey nyerrr...
tak penah cakap cenggitu kat mak. kalo cakap...kompom2 i yg nanges sedu2...
hwaaaaaaaaaa mak ampunkan anak muuu

~flyo~ said...

rose emely
secara jujurnya, aku pun nangis masa cakap camtu. Waaaaaaaaaa...

simpleteen said...

waahhh....seyes sedih..
tape2,anak yg baek kan?

kay said...

eh,aku baca pun dah rasa nak nangis..mak aku selalu kata,kalau sedih,bagitau mak..biar mak yg nangis,kay tak yah la nangis..sedih..

~flyo~ said...

simpleteen
baek??baek la sangat...hahhahah

kay
nah tisu....

razor said...

huhuhu..


*nangis sama cik rose..lap ingus kat tudung dia

mountdweller said...

Itulah satu ungkapan yang mahu didengar oleh seorang ibu. Menangis ibu adalah menangis gembira dan naluri keibuan.

~flyo~ said...

razor
udah la razor buruk benor ko nangis cam tapir pun ade jugak

mountdweller
btol kata ayah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...