Wednesday, October 12, 2011

Pekerja jatuh pelantar tapak pembinaan runtuh

RANAP...tapak pembinaan pusat beli-belah yang runtuh, semalam.



Pandangan aku:

- Kemungkinan perancah yang di pasang untuk sokongan sementara dipasang tidak mengikut cara yang betul dan tidak di pantau sebaiknya oleh Competant Person (scaffolding) dan Safety Officer.
-Sokongan sementara yang digunakan mungkin kurang bagi meyokong berat beban konkrit dan rebar yang digunakan.




Kemalangan memang sesuatu yang sukar untuk kita elakkan. Tapi langkah pencegahan adalah yang terbaik. Kekadang dalam kerja pembinaan ni terdapat kontraktor terlalu mengejar masa sampaikan kekadang langkah keselamatan di abaikan. Dan ada juga kontraktor yang tidak membekalkan alat perlindungan diri kepada pekerja. Walhal kebayakan kontrak kerja ada memasukan item alat perlindungan diri dan OSHA Akta 15 turut menegasakan bahawa Keselamatan Pekerja adalah TanggungJawab majikan.

Aku rasa kemalangan yang terjadi ni jugak akan wat pasni pihak JKKP akan lebih agresif pasal kalau x silap bulan ni saja dah dua kemalangan di tapak bina keluar di muka akhbar. Minggu lepas pasal tower crane terbalik di Pulau Pinang.

Bagi aku dalam melakukan apa-apa kerja pun, Keselamatan perlu diutamakan. Ingat nyawa tiada galang gantinya walaupun ngan wang berjuta.

Kalo da mati duit tu org lain dpt ye dok??

8 Pandangan Kekawan:

fz said...

yeah safety 1st..workplace mmg tempat yg merbahaya,tapi kalau follow betul2 safety guidelines,mende2 ni boleh elak...eh,ko safety officer ke?

jedi said...

fz
x....penah jadi safety supervisor dulu...ade la pengalaman skit dalam safety ni..

KhaiRin said...

da ajal dia agaknya...

simpati + takziah

Jejentik said...

lecturer pernah cakap dulu, kat construction site safety memang tak diambik berat sangat kecuali company2 yang besar dan luar negara macam shell tak pun petronas.

Dr. Ben said...

Siapa safety officer ni? Soal dia!

Tuan Cimot said...

betul2..kalau ptus tgn ke apa, memg dpt duit tp xleh bli tgn yg btol2 lg...

Marina Monroe said...

Salam, masa auntie kerja dulu, seminggu sekali auntie kena pergi ke construction site..setiap kali auntie rasa ngeri sangat, terbayang batu bata roboh..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

bila soal keselamatan dipandang remeh cmni la jadinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...