Thursday, February 17, 2011

Kisah semalam - Bersama Usahawan yang bijak bangang lagi bengong

Semalam aku mengeluarkan arahan stop kerja pada sorang usahawan berikutan kerja-kerja ubahsuai yang dilakukan oleh usahawan tersebut gagal mematuhi syarat yang kami tetapkan. Aku mengarahkan anak buah aku supaya menghalang sebarang kerja ubah suai dari diteruskan.

Dan bila aku turun ke kawasan kilang tue, usahawan tue terus datang mengamuk bila je nampak aku.

'Kenapa kamu stop kerja ubahsuai saya??'

'Sebab encik da langgar syarat yang ditetapkan'

'Mana ada. Semua kita ikut. Kita buat seperti diarahkan'

'Encik. Encik xbayar 10% seperti diminta. Encik xbagi jadual kerja yang encik nak buat. Encik xbagi pelan ubahsuai yang encik hendak lakukan pada pejabat kami dan pengurus di sini. Kerja-kerja yang encik lakukan jugak tidak mengutamakan keselamatan. House keeping teruk.'

'Orang lain pun xbayar jugak lah!!! Hangin aku.'

'Dinding yang encik bina tu pun xde struktur tetiang. Bagaimana kalau dinding tersebut roboh?? Sapa nak bertanggung jawab nanti...'

'Ala....Kondo tetinggi tu pun x de tiang pun. Ada tiang kat bawah je'


Terus aku terdiam. Lantak kau la. Pakcik bijak pandai....Tue kalo pakcik je yang wat kondo tue yang xbertiang..Orang lain suma wat kondo bertiang. Kang aku layan sangat pakcik nie. Ngan aku-aku jadi biol. Dilayan orang amarah tiada gunanya.

6 Pandangan Kekawan:

.:fifi:. said...

sdgkan kubur pon ada dua tiang..
hehehehe

Uchi kay-f @hmad said...

die ingat buat reban ayam ke..mem sembarang je buat erkk!

Jejentik said...

buat keje selekeh...
suka suki hati dia je xnak ikut spesifikasi...kalau company mcm ni terminate je, orang dah bgi keje buat la elok2, ini tidak...ishhhh

Puan Capa said...

kalo runtuh..ko tgk plak reaksi dia

h a n i e said...

hahaha...ni mn punye kontraktor nih..

vidadarisakura said...

bakorrr jak pacik tu.. bakorrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...